torsdag 21 oktober 2010

Omtalad vindsvåning

Dagens Nyheters vindsvåningsreportage den 8 oktober kommer att leva kvar länge i läsarnas medvetande. Du som inte sett det: Ett ungt par har inrett en vindsvåning på 165 kvm. Där finns två takterrasser, ett loft, två bastubad, gott om exklusiva inredningsdetaljer, sex meter i takhöjd. Det fanns en bastu men när paret hittade ett outnyttjat schakt inredde de en bastu till. Man kan ju tröttna på att svettas i den första efter några sittningar.

De två ungdomarna kan vara ensidigt porträtterade i reportaget. Kanske är de medlemmar i naturskyddsföreningen, sopsorterar, arbetar som volontärer för Stadsmissionen på söndagarna och har fadderbarn i Nepal. Så kan det vara, men reportaget ger ett annat intryck. På frågan hur de bor om 10 år svarar de: I en större våning på 300 kvm där kvinnan har en egen klädkammare -- walk-in-closet heter det i reportaget -- med plats för en divan.

Det finns fördelar med 300 kvm. Man kan ha varsin klädkammare med schäslong, man kan ha ett särskilt rum för att slå in paket i (jag tycker mig minnas att Elvis Presley hade ett sådant rum) och ett annat rum bara för att borsta skor i.

Men 300 kvm har sina olägenheter också. Det blir mycket att vårda. Lycka har inte med stor våning eller överkonsumtion att göra. Det kommer också dessa två ungdomar att komma underfund om.

Public Service i radioprogrammet Godmorgon världen gjorde en kul sketch på vindsvåningen den 17 oktober. Men ännu roligare är den parodi som Svenska Dagbladet publicerade den 15 oktober (kulturdelen s 12). Upphovsmännen till serien Stockholmsnatt har tagit DN:s artikeltext närmast rakt av och lagt replikerna i munnen på ett ungt par i ett ventilationsrum under jord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar