onsdag 6 oktober 2010

Sanningen om apelsinjuice 3


Brämhults apelsinjuice är en av de godaste. Läser på förpackningen att den består av ”Färsk frukt som tappas på flaska direkt efter pressning”. Låter bra. Men det är inte sanningen om Brämhults juice. Längre ner, i mycket liten stil som kanske få orkar läsa, står: ”Genom en ytterst varsam värmebehandling bevaras frukternas smak- och näringsämnen”.

Ringde Brämhults. Saften från pressade apelsinerna hettas upp till 72 grader. Därefter tappas juicen på flaska. Det vore hederligt av Brämhults att skriva som det är.

Inte heller Arla talar sanning på sina förpackningar. Arla säljer juicen Godmorgon Nypressad. På förpackningen kan man läsa att handplockade apelsiner skickas till Arlas presseri (presseri?) i Danmark. ”Där pressas de direkt ned i den här förpackningen som är förnyelsebar och skyddar juicens goda smak på bästa sätt.”

Det låter bra, eller hur? Man ser framför sig hur apelsinsaften har sprutat direkt från frukten ned i min juicekartong. Men så går det förstås inte till. Längre ned på kartongen står det, i liten stil, att juicen är värmebehandlad. Den är alltså pastöriserad och först därefter tappad på kartong. Att skriva som Arla och Brämhults gör är falsk konsumentupplysning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar