onsdag 6 januari 2010

Låt kvinnorna ta plats

”Deprimerade dör i förtid ” var en rubrik i morgontidningen nyligen. Forskare vid universitetet i Bergen, Norge, och King´s College i London har gjort en fyraårig studie på 60 000 personer. De fann att depression innebär en lika stor risk att dö i förtid som rökning.

Den som är klok väljer alltså glädje, optimism och positiva tankar som en hjälp att mota bort depressiva tankar under 2010. Jag tänker också fokusera på positiva företeelser och undvika gnäll i denna blogg under 2010. Men först lite klagan.

Jag minns en skämtteckning i The New Yorker som föreställde en rad män bakom ett bord. En av männen säger: Ämnet för dagens debatt är ”Varför är det bara män i panelen? ”

Ja, varför är det mest män överallt? När ska paneler, radioprogram och teveprogram spegla att svenska folket består av lika många kvinnor och män? Fel, det är faktiskt fler kvinnor än män. Den 31 december 2009 bodde i Sverige 4 692 000 invånare av kvinnligt kön och 4 648 000 invånare med manligt kön.

Ta radioprogrammet Spanarna. Den manlige programledaren omger sig med två manliga och en kvinnlig spanare. Jag minns inte att spanarna någonsin varit två kvinnor och en man.

Eller ta Stjärnorna på slottet. Där deltar just nu två kvinnor och tre män. Likadant har det varit tidigare år -- två kvinnor och tre män. Så finns programmet På spåret. Lindström och Luik är duktiga men jag önskar att de ansvariga hade valt en kvinnlig programledare eller domare när man bytte ut Oldsberg och Hellberg.

Blir det sämre teve med lika många kvinnor som män? Naturligtvis inte. Vi har ett nytt år och ett nytt decennium nu. Låt oss hoppas att vi kommer att se mer jämställdhet överallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar