fredag 13 januari 2012

Bättre minne III


Allt som är bra för hjärtat är bra för hjärnan. Att springa eller promenera varje dag är att hålla hjärnan i trim och vi motar demens och sämre minne. Det bästa är en kombination av psykisk stimulans, fysisk rörelse och samvaro med andra människor. Vad kan vara bättre än att svänga sig på ett dansgolv, gärna i en tango som kräver lite mer.


När vi är fysiskt aktiva stärks hjärta och blodkärl. Då strömmar blodet lättare och syre tillsammans med näringsämnen når hjärncellerna snabbt. Det skapar nya nervceller och omkopplingsstationer i hjärnan. Vid Salk Institute i USA har man konstaterat att aktiva möss bildade dubbelt så många hjärnceller i hippocampus än stillasittande möss som inte tilläts göra dagliga motionspass i löphjul. Detta gäller människor också, tror man. I Betula-studien vid Umeå och Stockholms universitet har man sett att regelbunden träning fick hippocampus – viktig för långtidsminnet -- att öka i storlek.

Rätt mat på regelbundna tider är av stor betydelse för hjärnan och minnet, står det i boken Bättre minne. Hippocampus vill ha stadig tillförsel av blodsocker (glukos). Den vill inte ha de snabba blodsockerhöjningarna som kommer av snask och läsk utan kolhydrater som bryts ned långsamt och finns i fullkornsprodukter, baljväxter och grönsaker.


Bilden är tagen av naturfotografen och saxofonisten Mats Wilhelm www.matswilhelm.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar