onsdag 25 januari 2012

Magiskt rött



Lidingötåget är målat i blått och har de mest välkomnande röda säten som ropar: Kom, sitt ned och trivs i vår kupé! Och det lilla Café Oleo i Skärsätra, Lidingö, där jag trillade in i går på väg till tandteknikern, har en rar bibliotekshörna och bord med rödvitrutiga dukar.


Rött är blodets och kärlekens färg. Det finns magi i färgen rött. Grönluvan och vargen, det hade inte blivit någon klassiker. I Kina symboliserar den röda färgen lycka och rikedom. I såväl Kina som Ryssland är rött den vackraste och mest lyckobringande färgen.


I England är rött en kunglig färg. När prins William gifte sig med Kate Middleton förra året bar han en vacker, klarröd jacka. Förr var röda kläder bara för de mycket rika eftersom det röda färgämnet var mycket kostsamt.


Rött är en signalfärg, bland annat för skotillverkaren Christian Louboutin som fick ingivelsen att måla alla skosulor röda och varumärkesskyddade den idén 2008. Nu vill Yves Saint Laurent också sälja rödsulade skor och detta har blivit en rättssak i New York. AkzoNobel, världens största tillverkare av färger, har bestämt att rött är årets färg 2012. Rött, meddelar företaget, är möjligheternas färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar