tisdag 31 januari 2012

Varför heter det marmelad?



Vissa ord verkar fascinera mer än andra. Hur många har funderat på ordet stuvning? Knappast någon. Men ta ordet marmelad, det har människor velat hitta ursprunget till. En teori är att en kvinna i Skottland kokade en så god sylt på apelsiner att alla hennes gäster sa ”Mair, milady” (mer, my lady) och det blev till ordet marmelad.


En annan förklaring är att när Mary, Queen of Scots, låg sjuk grunnade kocken på vad han skulle göra för henne och medan han muttrade om och om igen ”Marie est malade” (Marie är sjuk) hittade han på att koka apelsiner med socker. Hans nya produkt kom sedan att heta Mariemalade och därefter marmalade.


Men vi ska inte tro på något av detta. De första marmeladerna såg dagens ljus i Portugal. De gjordes av kvitten som kokades i honung och kallades marmelada efter marmelo, portugisiska för kvitten.


Man vet att marmalada importerades från Portugal till England på 1400-talet. Så småningom lärde sig engelska kockar att laga det själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar