tisdag 29 mars 2011

Sommelier och selmelier

Systembolagets tidning Bolaget innehåller en hel del läsvärda artiklar. I senaste numret kan man läsa om vad en nutida sommelier arbetar med. I dag ska han eller hon inte bara vara superduktig på vin. En sommelier måste också kunna allt om öl och sprit, kaffe och te.

Ett nytt yrke på kontinenten är en selmelier som ger goda råd vad gäller salt. Vilket salt passar att sprinkla över sparrisen? Över t-benssteken? Över champinjonsalladen? Om sådant vet en selmelier besked.

Det står inte på förrän vi har selmelierer på restauranger i Sverige också. Men här finns väl inte mer än grovt salt och fint salt? Fel, fel, fel. När jag senast besökte snabbköpet kunde jag förutom fint salt och grovt salt se flingsalt med jod, flingsalt utan jod, flingsalt med citron, flingsalt med rosmarin, bergsalt, mineralsalt och örtsalt. In en stor livsmedelsbutik finns det antagligen en massa fler saltsorter. Ska detta fortsätta behöver snart varje butik en selmelier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar