lördag 28 februari 2009

Konsten att le

Det är inte lätt att le framför kameran.  Men det finns knep. I Sverige har vi brukat säga omelett för att åstadkomma något som liknar ett leende. I England och andra engelskspråkiga länder brukar man säga cheese eller sex eller money. I sin roman Love in a Cold Climate lär Nancy Mitford ut att man kan säga brush innan man går in i ett rum för det ordet ger ansiktet ett glatt och trevligt utseende. 

Brush borde Daniel ha sagt innan han gick in att möta pressen på förlovningsdagen. Victoria har varit så länge i rampljuset, hon  lyckas alltid se glad och vänlig ut. Daniel däremot är ännu för stel och nervös (inte konstigt alls) och har problem framför kameran som vi har kunnat se på de bilder som publicerats under den gångna veckan. Hans försök att öppna munnen och le har resulterat i att grabben, som är en stilig ung man, har fått ett tomt uttryck på de bilder som nu sprids över hela världen. 

Daniels leende på bilderna är vad man kallar ett falskt leende, det vill säga att munnen är öppen,  tänderna syns men leendet stannar där, det når inte ögonen. Medan ett äkta leende inkluderar både öppen mun och skrattrynkor kring ögonen.

Råd till Daniel: Så länge du inte känner dig  avspänd, försök inte att le med öppen mun. Pröva istället att bara dra lite på munnen.
 
Råd till hovet:  Porträttfotografering är ingen lätt sak. Låt en professionell fotograf  istället för en familjemedlem ta nästa bild av fästfolket.


torsdag 26 februari 2009

Smal till våren

Dieter är en modesak som skiftar som vädret. Än ska det inte vara kolhydrater,  än ska det vara minimalt med  fett. Ändå säger sunda förnuftet att frågan om en människa ska gå ned i vikt hänger på att hon börjar äta lite mindre och röra sig lite mer. 

Nu har forskningen bekräftat dessa kända fakta,  läser jag i dagens tidning. En stor amerikansk studie på 800 överviktiga som fick följa olika dieter visar att alla grupperna gick ned lika mycket, i genomsnitt 3-4 kilo. Det kvittar alltså vilken mat du äter för att  bli smalare, bara du äter mindre. Välj den mat som passar dig bäst, minska på portionerna och  du kommer att vara tunnare när baddräkten ska på. 

Det är  15 veckor kvar till 15 juni. Säg att någon vill gå ned 3 kilo för att känna sig  slank igen.  Enkel matematik visar då att man behöver gå ned 2 hekto i veckan. Det första som går bort är allt godis, all läsk och alla chips. Stryk även all alkohol -- öl, vin, drinkar m m är otroligt energirika. Något måste man avstå ifrån om man vill vara snygg.

Om du inte har för vana att motionera,  börja nu. Du bränner fett, du blir gladare och du börjar sova bättre. Jag vet att Daniel håller med mig. Jag går raska promenader på en timme varje dag. Hur tjock jag skulle vara, och hur illa till mods jag skulle känna mig utan den dagliga dosen motion, vågar jag inte tänka på.  


onsdag 25 februari 2009

Manifestation 2 mars

Äntligen! I går kom beskedet som vi väntat på.  Jag menar förstås beskedet om hur författarna, översättarna, tecknarna, fotograferna och dramatikerna  ska göra sin gemensamma manifestation mot kulturutredningens förslag att lägga  ned Författarfonden. 

Det är tänkt att fonden ska ersättas av en så kallad enrådsmyndighet ledd av en generaldirektör utan styrelse. Det får bara inte ske! Fondens pengar utgörs av ersättning för att upphovsmännens böcker fritt lånas ut på biblioteken. Dessa pengar vill vi fortsätta att ha bestämmanderätt över. Ulf Stark skrev en mycket bra artikel om detta i Dagens Nyheter i går. Litteraturen ska inte styras av staten!

Manifestationen sker på Mynttorget i Stockholm kl 17 den 2 mars. Det blir facklor och tal av Mats Söderlund, ordförande i Sveriges Författarförbund, poeten Bob Hansson och översättaren Aimée Delblanc.  Kom alla som vill stödja den fria litteraturen!

Ja, så har Victoria och Daniel förlovat sig. En underbar nyhet. Med psykologens spanarblick ser jag att framtiden för de två visst inte blir helt bekymmersfri men i stort kommer  att präglas av lycka och glädje. De två har gott förstånd, god vilja och fin humor. Det kan bara gå bra.     

måndag 23 februari 2009

Snökatt här, snökatt där

Nattens ymniga snöfall  omöjliggjorde en sparktur så jag gick strandpromenaden istället.  Ingen skridskoåkare på isen i dag men väl en skidåkare. Även en ansiktsblind känner igen en och annan och när den spänstige löparen hade tagit av skidorna och kom upp från isen såg jag att det var Björn von Sydow.
  
Ett stund senare noterade jag en skulpturpark  ute på isen. Där fanns ett par snögummor, några snögubbar och en stor charmig snökatt med präktig svans. Samt en vackert utförd staty i form av en sittande man. Statyn  måste ha formats av av en person med stora konstnärliga anlag och påminde om Oldenburgs vita skulpturer. 

Hemkommen googlade jag på snökatt och fick massor av träffar.  Folk över hela landet verkar gå ut och bygga snökatter  så snart det är passande väder. Allra populärast är snökatten i Uppsala, Pelle Svanslös stad. Den 24 november förra året visar Uppsala Nya Tidning en bild på studenter som gjort en stilig snökatt utanför sin institution. Och den 17 januari vinner en snökatt första pris i UNT:s snögubbetävling. 

Är det jag som startat denna lavin av snökatter? Det ser inte bättre ut. Inget inlägg om snökatter är infört före 2006, sedan dyker de upp varje år.  År 2005 kom min småbarnsbok Lilla vinterboken förnämligt illustrerad av Kristina Digman. Bokens två huvudpersoner njuter av vintern och bygger bland annat en söt liten snökatt. 

Håller snökatterna på att ta över världen? Javisst. I dag bygger man snökatter också i Japan och Polen där samma bok har kommit ut. Nyss hade man ett stort snöfall i England. Givetvis reste man snökatter även där. På wikiHow hittar jag en handledning i 11 steg för hur man bygger en tjusig snow cat. 



söndag 22 februari 2009

Clownfobi

Coulrofobi är veckans fobi. Peter Englund berättar på sin hemsida att han inte tycker om vita clowner. Många känner som han gör. Att vara rädd för clowner är inte helt ovanligt. Det är anledningen till att vissa barn på sjukhus som får besök av glada, snälla, välmenande clowner inte alls jublar utan istället börjar gråta.

Nu är kanske inte clownfobi den mest handikappande rädsla man kan ha och det finns behandling.
På youtube (sök på coulrophobia) kan vi se vuxna människor som går i behandling och tvingas konfrontera clowner -- under ett möte med en utklädd, lekande clown lägger ångesten sig så sakta även hos dem som först grät våldsamt och bara ville springa sin väg.

Att sparka är nödvändigt

Fantastisk is på Sigtunafjärden i går. Satte på mig broddarna och gav mig ut på isen. Visst vore det lite tjusigare att glida iväg bland de andra långfärdsåkarna på skridsko  men när jag nu inte tror mig om att klara det är spark ett gott alternativ. Risken för fallskador är noll och man kan ta ett barn med på turen. Blir man trött i benen eller vill dricka kaffe är det bara att sätta sig på sätet. 

Min spark får alltid folk att le, kanske minns de sin barndom. När min väninna och jag började åka spark på isen för fem år sedan var vi ensamma om det, nu ser man flera sparkar där ute varje helg.  Men spark är ännu ett underskattat färdmedel söder om de norrländska landskapen. Om min morfar påstås att han en gång åkte spark från Sundsvall till Umeå.