söndag 29 maj 2016

Wood wide web

På natten saktar trädens ämnesomsättning ned och vad sker då? När grenarna sover hänger de med grenarna. Det  har forskare från Vienna University of Technology funnit med hjälp av avancerad laserapparatur. På morgonen när träden vaknar, rätar de på grenarna igen.
 
World wide web vet de flesta vad det är. Men vad står wood wide web  för? Det är naturens  underjordiska och långt utbredda nätverk som består av trädrötter förenade med svampmycel. Svamparna ger trädrötterna mineralämnen samtidigt som träden ger kolhydrat till svamparna. Det är ett samarbete som man länge har känt till (och återfinns hos de flesta växter på jorden).

Nu vet forskarna att den underjordiska verksamheten inbegriper mer. De menar att svampmycelet förenar alla träden i skogen oavsett art. Forskare har använt radioaktiva markörer och  funnit att svampmycelet överför näringsämnen från städsegröna träd till lövträd under vintern och tvärtom på sommaren. Samtidigt verkar mycelet också kunna kommunicera till träden om till exempel vattentillgång och hotande skadeinsekter.

Under träden pågår ständig varuförmedlings- och kommunikationsverksamhet

söndag 22 maj 2016

Frisk efter svår depression


Depression är en av våra stora folksjukdomar. Vid långvarig sjukskrivning är depression den vanligaste diagnosen. En välkänd studie, Lundbystudien, visar att risken för att som svensk drabbas av en depression är 30,7 procent för kvinnor och 22,5 procent för män. De djupa depressionerna med melankoliska eller psykotiska drag är mindre vanliga, cirka 5 procent, men innebär samtidigt en större självmordsrisk.
 
Även för människor med svår mångårig depression finns hopp om ett friskare liv. Det visar ett avhandlingsarbete av Lisa Crona som lagts fram vid Lunds universitet och bygger på intervjuer med 75 personer 37-56 år efter att de insjuknat i djup depression med melankoliska eller psykotiska drag. Av dem hade 11 personer senare blivit friska och därefter fortsatt att vara friska i många år utan att behöva ta antidepressiv behandling. Slutsatsen är det går att bli frisk efter många år med svåra depressionsepisoder och självmordsförsök. 


torsdag 19 maj 2016

Bonniers konsthall öppnar på söndag

Har du alltid önskat att få sova över på ett konstmuseum? Din dröm kan bli verklighet i höst när  Bonniers konsthall öppnar för den möjligheten. Det berättade Sara Arrhenius igår när den ombyggda konsthallen visades för vänföreningen. På söndag kan alla gå dit och se utställningen av tidiga verk från de 77 konstnärer och två konstnärsgrupper som fått Maria Bonnier Dahlin-stiftelsens stipendium under 30 år, en utställning som pågår  t o m 28 augusti. Tips som jag snappade upp:  vill man satsa på konst som stiger i värde, stöd de unga konstnärer som får stipendiet!

Ett stort verk av Eva Marklund från 1998 har titeln "Farkost". En farkost tillverkad av tusentals sugrör.


Cecilia Edenfalks verk "En annan rörelse" från 1990 finns att se på utställningen

liksom Fredrik Wretmans tavla "Due dei" från 1989. 

onsdag 18 maj 2016

Dagens rättelse

OBS OBS OBS Jag skrev fel datum i går! Sigtuna litteraturfestival infaller 26-28 augusti.
Vi ses då!

tisdag 17 maj 2016

Sigtuna litteraturfestival 26-28 augusti



I år kommer Sigtuna litteraturfestival att vara i dagarna tre: 26-28 augusti. Notera det i almanackan för det kommer att bli tre fina, späckade dagar med intressanta evenemang över hela stan.

De två attraktionerna som lockar så här års, i början av maj, är den stora rosa magnolian vid Sigtunastiftelsen och de vilda kungsängsliljorna i naturreservatet på Munkholmen.

söndag 15 maj 2016

Ge mobilisterna en egen gångbana



Åkte in till huvudstaden i går och noterade att våren kommit längre där. Vid Karlbergs station lyste lila och vita syrener och en liten bit därifrån blommade kastanjerna för fullt.


Men att gå omkring i Stockholm är inte som förr då man kunde titta uppåt husfasader för att beundra utsmyckningar eller snegla i skyltfönster. Nu är det full vaksamhet som gäller. Annars krockar man med folk som stirrar stint in i sin mobil.

Årets ord blev smombie i Tyskland 2015. En kombination av smartphone och zombie.


 
På Karlbergs station mötte jag en gosse med smaragdfärgat huvud. Den här djärva damen stod framför mig i rulltrappan vid Fridhemsplan.

torsdag 12 maj 2016

Drabbad igen av marodör

Vi har en magnolia på tomten sedan fem, sex år.  Den blommar vackert med stora rosavita blommor.  Tyvärr är det fler än vi som attraheras av den. Minst tre år i rad har vår magnolia drabbats av en marodör som trasar sönder barken, river ned en magnoliagren eller två, gräver en stor grop i jorden samt sprättar jord och växter ett par meter ut på gräsmattan. För att skydda magnolian har vi haft nät runt den under våren, men i går sa G och jag till varandra att vi skulle ta bort skyddet för varför skulle något hända igen. 

Vad ser jag när jag går ut i dag? En stor grop i jorden intill magnolian, jord och blad från lökväxter långt utsparkade på gräsmattan och på marken en gren av magnolian samt flera vackra förlorade knoppar. Titta på bilderna!
 
Någon har grävt  en stor grop vid magnolian


Jord, blad och knoppar och liten gren av magnolian ligger utsparkade på gräsmattan.
Tala om för mig vad det kan vara frågan om! Inte grannens katt för den kan inte sparka så hårt och varför skulle en kisse vara intresserad av att riva ned grenar? Ett rådjur skulle knappast ha gått förbi våra tulpaner utan att mumsa? Är det, som vi har trott tidigare, en grävling? Har den punktbevakat vår magnolia varje natt och väntat på det ögonblick när vi skulle känna oss trygga och ta bort nätet? Tacksam för kloka svar!


söndag 8 maj 2016

Stressa ned med en digital konstrunda





Konst, sa en lärare när jag läste konsthistoria 20 poäng på Stockholms universitet en gång för länge sedan, är artificiella åskådningsobjekt. Det är i naturen vi hittar de icke artificiella åskådningsobjekten som denna vackra lilla padda. I går förmiddag stod den plötsligt på asfalten utanför garagedörren, stod där som förstenad av våra blickar tills G bar bort den till ett skuggigt hörn av tomten.

Att vistas i naturen är bra för människan, ger ro och lugn. Men att se på konst bidrar också till god hälsa. Det har italienska forskare visat i en studie. Man tog 100 volontärer de 240 stegen upp till kupolen på Vicoforte-basilikan nära staden Cuneo  i Piedmont-regionen där de under två timmar fick beundra målningar från 1700-talet. Forskarna mätte deltagarnas halt av stresshormonet kortisol i saliven före och efter. Man fann att mängden kortisol var i genomsnitt 60 procent lägre efter de två timmarna i den vackert utsmyckade kupolen.

En enda studie är inte mycket att sätta tro till. Ändå kan det inte vara fel att sätta sig ned med en bok med vackra konstreproduktioner om man behöver lugna ned sig. Eller gå till https://www.google.com/culturalinstitute/project/art-project och möt konst från olika muséer. Underbart att kunna sitta i sin egen sköna stol och göra en digital konstrunda. Google Art Project visar ett par hundra tusen verk från hela världen.