söndag 30 oktober 2016

Svenska Dagbladet och Augustpriset

I början på veckan blev det klart vilka som kan få Augustpriset i år. Dagens Nyheter gav de nominerade i de tre kategorierna skönlitteratur, fack och barn-och-ungdom lika stort utrymme på sidan. Det är precis vad man förväntar sig.

Svenska Dagbladet presenterade de sex skönlitterära kandidaterna på en dryg halvsida med stora bilder på författarna. Resten av sidan fick barn-och-ungdom med bilder på de nominerade böckerna.

Men hur presenterades de nominerade i fackboksklassen? Inga bilder på vare sig författare eller böcker. Titlarna radades upp i en 5x10 cm stor ruta.

Svenska Dagbladet får kamma till sig (som ungdomarna säger). Kamma till sig och ge facklitteraturen lika stor plats som romaner och böcker för unga.

För övrigt -- varför finns det inte två kategorier för de unga: skönlitteratur och facklitteratur?

fredag 21 oktober 2016

PV-celler viktiga för uppmärksamhet

Frontala cortex, främre delen av hjärnan, är betydelsefull för kognitiva funktioner som uppmärksamhet, inlärning, minne. Fungerar frontala cortex bra, kan vi fokusera på en uppgift, lösa problem och fatta beslut på ett klokt sätt.

Hos personer med ADHD är kognitiva problem vanliga; man har bland annat svårt att utföra uppgifter som kräver stark uppmärksamhet. Nu har en forskargrupp -- med bland annat Marie Carlén vid institutionen för neurovetenskap, KI -- funnit att aktiviteten i så kallade PV-celler (parvalbumin-uttryckande celler) är viktig för god uppmärksamhet hos råttor. PV-cellerna är aktiva hos råttor vid hög grad av uppmärksamhet på en uppgift och mindre aktiva när djuren är ouppmärksamma.

Kan man optimera aktiviteten hos PV-cellerna, bör man kunna förbättra förmågan till uppmärksamhet hos både råttor och människor, menar forskarna. Där har läkemedelsindustrin en uppgift att lösa.

Prefrontal Parvalbumin Neurons in Control of Attention.  Cell January 2016



söndag 16 oktober 2016

ADHD -- kan brus hjälpa?


Pojkar drabbas oftare än flickor av oförmåga att urskilja färger, så kallad färgblindhet. Även astma förekommer oftare hos pojkar och ADHD är fyra gånger så vanligt hos pojkar jämfört med flickor. En svensk-norsk studie som omfattar 20 barn talar för att ett konstant brusljud i öronen kan hjälpa pojkar och flickor med ADHD till bättre koncentration på skolarbetet.
 
Forskarna gav barnen tre kognitiva test som mätte minne och uppmärksamhet. De konstaterade att barn med ADHD kunde koncentrera sig på ett klart bättre sätt när de satt med ett neutralt brusljud i öronen. Det verkar som om barnen höjer sin koncentrationsförmåga sig när hör ljud eller själva producerar ett ljud, t ex trumljud med fingrarna.
 
Studien är liten men kommer att följas upp av större försök. Nu lanserar forskarna en app som ger brusljud och som barn ska kunna testa i skolarbetet för att se om det ger dem bättre förmåga att koncentrera sig på engelska verb och multiplikation.
 
Artikel i Frontiers Psychology:
Comparing Auditory Noise Treatment with Stimulant Medication on Cognitive Task Performance in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder: Results from a Pilot Study

fredag 14 oktober 2016

Nobelpris till Dylan, hurra!

Vilken skräll! Svenska akademien ger nobelpriset i litteratur till Bob Dylan. Väldigt, väldigt roligt. Visar att akademiledamöterna förmår tänka i nya spår och kan överraska. Många fler än just romanförfattare utmärks av snille och smak och är därför värda ett nobelpris.

lördag 8 oktober 2016

Pojkar behöver prata om känslor

Är du förälder till tonårspojkar, träna dem i att tala om känslor! Det är kontentan av forskning som gjorts av Eva Randell vid Umeå universitet. Hennes doktorsavhandling visar att pojkarnas självkänsla, deras relationer med andra och deras livskvalitet stärks om de vågar stå emot den traditionella maskulinitetsnormen -- hur pojkar och män ska vara -- och kan prata om  känslor.

Här är ett citat från avhandlingen:
Alla går liksom så här mummel, mummel, säger ingenting. Men när man väl börjar prata med någon annan kille liksom då känner ju dom likadant att typ så här, då tycker dom att jag är modig och stark för att kunna visa känslor. Och då kan du dom visa känslor med mig, för då känner dom sig trygga att de inte blir retade, och det har ju lett till att man kan reda ut problem med varandra liksom. 

Avhandling: Tonårspojkars hälsa – att hantera emotioner, maskuliniteter och subjektiv social status/ Adolescent boys’ health – managing emotions, masculinities and subjective social status

Kontaktuppgifter:  Eva Randell 070-461 9120; era@du.se
Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Enheten för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet

söndag 2 oktober 2016

Fåglar som får mig att somna

Jag har förut berättat om en bra metod för att somna om på natten: jag går igenom alfabetet och räknar upp minst tre djur för varje bokstav. Svenska går bra, men på engelska blir det svårare och mer effektivt. Bokstaven I gav mig problem och jag fick hjälp av en bloggläsare som gav mig iguana.  Sedan har jag själv kommit på ibis.  Nu har jag plötsligt två fåglar till tack vare Michael Ouinions WorldWideWord: isabelline wheatear (isabellfärgad stenskvätta) och isabelline shrike (isabellfärgad törnskata).

Isabellfärgad har länge stått för smutsbeige och dynggrått. Fel, skriver Michael. Färgen är gulbrun, sandbrun eller lejonbrun.

Den tråkiga klangen som fäster vid isabellfärgad beror på mytbildning. En sådan myt säger att Isabella, dotter till Filip II i Spanien, svor på att inte byta underkläder förrän fadern hade intagit Ostende. Det tog honom tre år.

Min granne har en ny liten valp av sorten shetland sheepdog, ser ut som ett gulligt, fluffigt lejon.  Sobelfärgad, säger grannen. Isabellafärgad, tänker jag.