Finanskrisen är över oss och det märks på många sätt. The New Yorker är till exempel en tunnare tidning numera. Man brukade komma med tjocka temanummer ibland men det är slut med det.
tisdag 30 juni 2009
Anna Ternheim får beröm
måndag 29 juni 2009
Morgonbad
Den lilla badplatsen är populär men jag går dit tidigt på morgonen när där är alldeles tomt och tyst. Då kan jag simma fram och tillbaka medan jag, som i morse, hör trädgårdssångaren bubbla uppe i trädkronan.
Kommunen klipper gräset, i övrigt sköts badplatsen av en ideell grupp som klipper bort vass och näckrosor, kör dit sand med mera. Jag är inte formellt med i gruppen men jag drar mitt strå till stacken genom att varje morgon plocka upp skräp på området.
söndag 28 juni 2009
Slottsrunda
fredag 26 juni 2009
Den nya fysionomiken
Fysionomiken, som bygger på att ansiktsdragen säger något om människans och karaktärsdrag, har varit förpassad till utmarkerna under de senaste 50–60 åren och betraktats som nonsens. Hög panna visar hög intelligens, bred näsa tyder på enfald, smala ögonspringor visar lömskhet, tjocka läppar signalerar liderlighet -- nej, det tror vi inte på.
onsdag 24 juni 2009
Inte längre plattfotad
Känn dig själv stod det inhugget på Apollotemplet i Delfi. Och det är förstås bra att känna sina styrkor och svagheter. Då behöver man inte bli överraskad hela tiden för man vet hur man brukar agera och kan handla efter det. Då kan man till exempel räkna långsamt till 10 för att stoppa sitt sedvanliga meningslösa utbrott när man möter en liten frustration.
tisdag 23 juni 2009
Nytt på svemesterfronten
Utrotningshotade halmtak
måndag 22 juni 2009
Cirklar i sädesfälten
Under några år har det varit tyst om så kallade crop circles -- det svenska ordet blir kanske åkercirklar -- i England. Två mästare på åkercirklar dog, en annan tog livet av sig och så var det några som tröttnade på att trampa ned säd, läser jag i The Guardians Weekly från 19-25 juni. En orsak kan också vara att de första cirkelmakarna har blivit etablerade och nu får höga arvoden för att under några nattliga timmar göra logotyper för stora företag som Pepsi, Nike och Mitsubishi i sädesfälten.
söndag 21 juni 2009
Bra bok
lördag 20 juni 2009
Godaste jordgubbstårtan
fredag 19 juni 2009
Glad midsommar!
På midsommarafton vill jag gärna gå ut och plocka en bukett vilda blommor, även om jag inte lägger dem under kudden längre. Det är också roligt att gå ut och titta efter blommor man känner sedan tidigare. Hej olvon, hej jordrök, hej rosendunört.
torsdag 18 juni 2009
Första recensionen
"Görel Kristina Näslund har skrivit en underbar och lättlillgänglig bok om hur vi kan känna mer lycka och glädje i vardagen. I Tankar om glädje och vardagslycka (Optimal förlag) får vi lära oss om hur allt från sömn och kost till relationer och positiv psykologi påverkar vår glädje. Och hur vi kan använda pratiska metoder inom ett tjugotal områden för att bli lyckligare i vår vardag.
Det här är en fantastisk bok för alla som känner sig oroliga i dessa kristider, och alla som jobbar med utveckling av sig själv och andra. Läs och bli gladare!"
tisdag 16 juni 2009
Uppmuntrande rapport
Ernst Pettersson i Härnevi berättade att för två somrar sedan såg man spanska skogssniglar överallt på plantskolan. Förra året var det lite mindre. Och i år, hör och häpna, ser man nästan inga alls!
måndag 15 juni 2009
Sensation i Härnevi
Ernst Pettersson ringde mig i går. Ernst Pettersson är mannen som startade Härnevi plantskola (Härnevi ligger ett par mil norr om Enköping) och det är han som korsat fram det underbart goda äpplet Härnevi. Om ett par veckor fyller den pigge mannen 91 år.
söndag 14 juni 2009
Regn att vara glad för
Blött kallt väder varje dag. Kallaste junimånaden på 50 år. Vad finns det att vara glad åt när det regnar dag efter dag? Tja, en hel del. Brunnarna på landet blir fyllda. Vi behöver inte vattna potatisen. Vi kan elda brasa och läsa goda böcker. Lägga pussel och spela spel. Och eftersom vi inte kan bada i sjön eller åka på utflykter har vi tid att laga mat och bjuda hem trevliga människor.
torsdag 11 juni 2009
Ny bok i positiv psykologi
Nu är den här, min nya bok om positiv psykologi! Det har blivit en knubbig, inbunden bok på 270 sidor med titeln Tankar om glädje och vardagslycka. Alltid lika pirrigt att hålla sitt verk i handen första gången, kan bara önska att den ska få ett gott mottagande.
onsdag 10 juni 2009
Frugalistatips 3
Gödsel till trädgårdens alla växter kan bli en dyr post. Vi kan göra som August Strindberg och vattna med vår egen flytande, gula näringsblandning. Jag använder en smal blå potta som jag köpte på Designtorget för några år sedan och blandar urinen med en kanna vatten.
tisdag 9 juni 2009
Frugalistatips 2
Att ha tillgång till en jordplätt och inte odla något nöjsamt och nyttigt är snudd på snurrigt. Smartast är att odla sådant som betingar ett högt kilopris i butiken när hösten kommer. Det behöver inte vara för sent att sätta vaxbönor, gröna bönor, sockerärter med mera. Jorden ska vara varm. Sedan får den inte torka ut om bönorna och ärterna ska gro. Vattna och vattna igen.
måndag 8 juni 2009
Frugalistatips 1
En frugalista (ordet kommer från USA förstås) är en som klär sig snyggt och medvetet genom att köpa sina kläder i andrahandsbutiker. En frugalista kan också vara den som överhuvudtaget lever på lite mindre pengar i kristid.
söndag 7 juni 2009
Skriv en lista varje kväll
lördag 6 juni 2009
Kart att glädjas åt
fredag 5 juni 2009
Att vara labyrintista
När bandbredden inte räcker till
När vår empatiska förmåga börjar svikta blir vi mindre nöjda med oss själva. För vem vill uppträda som en hård, känslokall människa. Hur ska man då lösa dilemmat med all information som sköljer över oss likt en tsunami och hotar att förvandla oss till jaha-människor som inte längre reagerar på nöd och lidande?
torsdag 4 juni 2009
För mycket för oss alla
Informationssamhället har ett pris. Vi bombarderas ständigt med stimuli från alla håll – teve, radio, tidningar, dator, mobil -- och vi har inte tid att tänka igenom allt som vi hämtar in. Ju mer information vi tar emot, desto mer benägna blir vi att säga Jaha åt allt. Förfärlig flygolycka, jaha. Miserabel ekonomi i Lettland, jaha. Rånmord på öppen gata, jaha.
onsdag 3 juni 2009
För mycket för Susan Boyle
I söndags blev pressen för stor för Susan Boyle, den 48-åriga otroligt röstbegåvade kvinnan som blev tvåa i en stor brittisk talangtävling. Hon vårdas nu på sjukhus och det är bara att hålla tummarna för att hon får tillbaka sin psykiska balans inom några veckor så att inte hela hennes sommar går förlorad.