tisdag 31 mars 2009

Knasigaste boktiteln

Varje lördag får jag ett nyhetsbrev  från Michael Quinion i Bristol, England.  Han är språkvetare och skriver underhållande om märkvärdiga ord och företeelser i den engelska språkvärlden. Han är dessutom expert på att tillverka cider och har skrivit  boken Cidermaking som kom i september förra året. Hans hemsida har adressen worldwidewords.org

I lördags berättade Michael om en tävling om den mest udda boktiteln som startades som ett tidsfördriv på den årliga bokmässan i Frankfurt. Första året vann Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice  och förra året segrade If You Want Closure In Your Relationship, Start with Your Legs. 

I höstas  skulle man kora vinnaren från alla 3o åren som tävlingen pågått. Inte lätt med kandidater som Living with Crazy ButtocksBombproof  Your Horse och People Who Don`t Know They´re Dead: How They Attach Themselves to Unsuspecting Bystanders and What to Do About It. Vinnare blev Greek Rural Postmen and Their Cancellation Numbers. 



måndag 30 mars 2009

Engelsk romantik möter svensk granit

Jag läser i The Daily Telegraph att tidningen ska delta i  Chelsea Flower Show i maj med  Sveriges egen Ulf  Nordfjell som formgivare av trädgården. Den ska bli en fusion mellan engelsk trädgårdsromantik och skandinavisk  enkelhet. Fyra svenska företag lämnar var sitt bidrag: ett kubformat glashus med bärande pelare av svart timmer, sittblock i granit, markplattor av granit och en pool i sandslipat rostfritt stål med måtten 32 x 72 fot. 

Ulf är noga med västkustgraniten  -- den måste vara grårosa som hans mormors underbyxor och gå bra ihop med rosa fuchsior.  De hårda prylarna ska livas upp med totalt 2 000 växter av olika slag.

söndag 29 mars 2009

Varning för familjeträd

Besökte trädgårdsmässan i Älvsjö i går och mötte där en ung kvinna som undrade hur hon skulle beskära sitt familjeträd.  Svaret är förstås att familjeträd ska beskäras som alla andra äppelträd. 

Den här kvinnan hade betalat omkring 1 000 kr för sitt familjeträd och ville naturligtvis sköta det så bra som möjligt. Tusen kronor! För ett träd med tre sorter som snart kommer att bära en enda sort! För  de nedersta grenarna kommer att skäras bort, de där grenarna gör det nämligen omöjligt att klippa gräsmattan och de äpplen som finns kommer att vara så skuggade av övre grenar att de blir varken goda eller fint färgade. 

Men växer inte stammen så att alla grenarna kommer att sitta högre upp? Undrade kvinnan. Stammen växer men alla grenar sitter kvar på den höjd där de satt från början.
  
Köp aldrig familjeträd! Om du vill ha ett äppelträd med flera sorter, köp ett träd och ympa  själv på fler sorter allt eftersom. Det är roligt att ympa och du skapar din egen apel med favoritsorter. 

lördag 28 mars 2009

Ställa om till sommartid

Söndag morgon ställer vi om till sommartid.  Här är en bra minnesregel på engelska för hur det går till: Spring forward, fall back. På svenska: Hoppa framåt på våren, fall tillbaka på hösten. Det vill säga att på våren ställer vi fram klockan en timme, på hösten ställer vi tillbaka den. 

fredag 27 mars 2009

Räddare i nöden

Lördag kväll släcker vi ned en timme. Men om man vill läsa då? Det går bra om man har en batteridriven pannlampa. 

Det är författaren Lars Ardelius som lärt mig att man måste ha en pannlampa i bagaget när man reser, man kan inte lita på att det finns en fungerande läslampa där man ska bo. 

onsdag 25 mars 2009

Tooticki och äpplorna


Så har Tuulikki Pietilä, även kallad Tooticki, gått bort 92 år gammal. Jag mötte henne i ett brev från livskamraten Tove Jansson daterat 15 april 2000.  Det är ett långt, vackert handskrivet brev där Tove tackar för att jag har skickat henne min nyutkomna Äppelbok. 

Tove skriver bland annat detta: "Jag kommer att dela Äppelboken, med var sitt Exlibris, med min grafiker Tooticki (hon från Trollvinter). Tooti motiverar så här: Hälsa författarinnan att jag har haft en hel del med äpplor att göra, till exempel innan jag föddes satt mamma i källaren och åt ingenting annat än massor av äpplor, och när jag växte upp blev jag expert på att snatta äpplor och när Tove och jag om vårarna  for ut till vår ö hade vi flera 20-kilos lådor äpplor med oss. Föresten, som den finne jag är kallade jag dem på den tiden äpplor och ganska snart sade Janssons och hela trakten äpplor och gör det kanske i denna dag. Sade Tooti. "

Både Tove 0ch Tooti har undertecknat brevet som slutar med Kram

I Trollvinter beskrivs Tooticki (som brukar bo i  Muminfamiljens båthus om vintrarna)  som lugn, sansad och jordnära. Du ser henne på bild ovan. 


söndag 22 mars 2009

Konjukturen ned, vikten upp

Jag läser att Victoria Beckhams midjemått är detsamma som en tolvårig flickas. Hur mycket näring unnar sig den kvinnan per dag för att vara trådsmal? Kan hon hålla sig glad och optimistisk? Dagens ord är obesofobi. Obesofober är skräckslagna för att bli tjocka. De håller nere matintaget och motionerar varje dag. Det kan gå till överdrift och förstöra hälsan.
Den extrema magerheten har sitt ursprung i mode- och filmvärlden. Tunna kvinnor bär upp kläder på ett bättre sätt. Och tunna kvinnor rör sig vackrare än tjocka kvinnor, har man tyckt i filmvärlden. Vår egen Greta Garbo fick stränga order om att banta ner sig när hon kom till Kalifornien.

Men besattheten av att vara skelettsmal ger nu vika för en mer avslappnad inställning till kurvor. Det brukar vara så i lågkonjuktur. The Daily Telegraph skrev om den här trenden redan i början av februari, SvD tar upp den nu. Det har att göra med strävan efter motsats. När det finns mycket av allt -- pengar, mat, möjligheter-- strävar man efter att vara smal. När det är ont om tillgångar, vill man vara rundare.

I dag får man se ut som Nigella. Men jag är smått obesofob och vill gå ned ett par kilon. Kan 58,6 bli 56,8 ?


lördag 21 mars 2009

Bagdad Kafé


Var i Stockholm kan man äta gott med utsikt över slott och vatten? På Grand Hotel förstås men Bagdad Kafé på Medelhavsmuséet har moderatare priser och samtidigt en väldigt fin miljö. Dit gick jag i torsdags för att titta på museets nya utställning av antika  terrakottafigurer från Cypern och för att äta middag med  en väninna. Medelhavsmuséet har nämligen den goda smaken att hålla öppet på kvällar (tisdag–fredag) när folk är lediga och vill umgås. 

fredag 20 mars 2009

Prerafeliterna

Såg Nationalmuseums stora, mäktiga utställning av de engelska Prerafaeliternas konst från andra halvan av 1800-talet i går. Rekommenderas! Men gå helst kl 13 för att vara med på den guidade vandringen som jag missade. Så starka bilder, så utsökt måleri.

I januari köpte jag Kulturarvskortet för 14o kr. Det tjänar man fort in på halverade inträdeskostnader på massor av muséer.

tisdag 17 mars 2009

Tända ljus


Es ist unser in der Luft, bald kommen die Löwen und Bären. Det brukade vi säga i gymnasiet, säger G. Och det är vår i luften. I går gick jag förbi en tomt med massor av snödroppar. Och i går skymtades i Sigtuna tre bofinkar, de första för året. 

Lördagen 28 mars  har vi möjlighet att demonstrera i klimatfrågan. Då släcker vi lamporna, teven och datorn 20´30 -- 21´30.  Allt i syfte att påverka det kommande decembermötet om klimatfrågor  i Köpenhamn. 

Vad ska vi göra den där mörka timmen? Den behöver inte vara så mörk. Vi kan tända levande ljus eller tända brasa. Äta frukt och nötter. Samtala. Berätta goda historier för varandra och skratta. 

söndag 15 mars 2009

Emetofobi

Kräksjukan värre än någonsin, stod det i SvD i går. Kräksjukan har drabbat dubbelt så många den här vintern och den är långt ifrån över. Unga och gamla, alla drabbas. Vintern måste vara den svåraste årstiden för alla emetofober -- alla som har kräkfobi --för då löper de största risken att bli sjuka och att stöta på människor som spyr. Jag vet att jag själv har stått vid räcket på Strömbron en vinterdag och spytt, det gick inte att hålla tillbaka.

Inte heller är det riskfritt för emetofober att se på teve. Minns programledaren Eva Nazemson som kräktes i direktsändning och hanterade situationen så galant? (Sök på mensvärk på youtube om du inte har kräkskräck).

Emetofobi tycks fram för allt drabba kvinnor och kan begränsa livet mycket svårt för den drabbade. Det finns hjälp att få via kognitiv beteendeterapi.

torsdag 12 mars 2009

Candide och den syltade cederbarken

Just nu läser jag korrektur på min kommande bok Tankar om glädje och vardagslycka. Vad vi kan lära av den nya positiva psykologin.  Boken kommer i maj. Där tar jag upp Voltaires bok om Candide och hans lärare Pangloss som aldrig för en sekund förlorar sin optimistiska hållning vilka förskräckliga olyckor som än drabbar de två. I slutet av boken har huvudpersonerna dragit sig undan till ett  jordstycke, arbetar i sin trädgård och äter pistachmandlar och syltad cederbark. 

Syltad cederbark? Finns det? Går det att äta?  För 100 år översatte David Sprengel Voltaires ord cedera confit med syltad cederbark.  Två efterföljande översättare plagierade Sprengel och skrev syltad cederbark, de också.  Efter dem kom Olof Rabenius som 1987  förkastade den träiga barken och skrev citronsylt. 

Det är tack vare min bibliotekarievän Ulla som jag har fått veta allt det här samt att cedera är äkta citrus eller citrus medica. Den frukten har jag sett på Sicilien: en stor, oerhört knölig och tjockskalig citron. Man gör inte sylt av den vad jag vet men däremot kan man kandera skalet.  Så vad Candide och Pangloss  njuter av efter alla vedermödor är  pistachmandlar och kanderade citronskal. 

måndag 9 mars 2009

Underbara Gloster

Hittade Gloster i affären och köpte alla som fanns. Gloster är ett suveränt välsmakande, rött,  klockformat äpple med arom som fyller gommen och med lång eftersmak dessutom. Därtill är det ett särdeles väldoftande äpple och äppelskalen -- jag skalar alla köpta äpplen -- får ligga kvar och dofta i rummet när äpplet är uppätet. Särskilt för allergiker är Gloster ett fynd, nästan alla kan äta det här äpplet utan att få besvär.   

söndag 8 mars 2009

Rädd för det goda

Författaren Virginia Woolfs farfar Sir James Stephen var rädd för allt som var gott och behagligt. Andra fick njuta men själv kunde han inte förmå sig till det. En gång smakade han en cigarr och tyckte så mycket om det att han genast bestämde sig för att aldrig smaka en cigarr igen. Han prövade snus också och fann att han gillade det -- genast tömde han sin snusdosa ut genom fönstret. Virginia Woolf bestämde sig för att inte bli som sin farfar.

Veckans fobi är hedenofobi, rädsla för att känna nöje och njutning. Hedenofober måste vara mycket olyckliga. Tänk att aldrig tillåta sig att äta västerbottensost eller nybakat, frasigt surdegsbröd. Och aldrig försjunka så djupt i en roman att man glömmer allt annat.

lördag 7 mars 2009

Kyssarnas kemi

Dagen efter förlovningsdagen publicerade Svenska Dagbladet en rar, smygtagen bild från en skidsemester i italienska Alperna. Iklädda skidhjälmar och solglasögon står Daniel och Victoria med armarna om varandra på väg att förenas i en kyss. Vi ser dem i profil och det är tydligt att här finns ett äktenskapstycke -- de förälskade är lika långa och har snarlika ansikten. 

Kyssarnas kemi var ett av alla områden som behandlades vid den stora forskningskongressen AAAS i Chicago  i februari. En kyss är inte vilken ömhetsbetygelse som helst. Under en kyss, sa forskaren Wendy Hill vid Lafayette University  i Easton, Pasadena, är många av kroppens ämnen involverade. Stresshormonet kortisol  till exempel går ned hos ungdomar som pussas  i 15 minuter jämfört med par som bara håller handen lika länge.

Hos nästan alla folkgrupper  kysser älskande människor varandra. Att kyssas tjänar tre syften, sa en forskare: 1) en öm kyss ökar den romantiska kärleken,  2) den ger upphov till oxytocin som ger en lugn- och rokänsla i kroppen och  skapar tillgivenhet för den andre och 3) saliven innehåller testosteron som ökar den sexuella lusten. 
 
Här  finns en skillnad mellan Daniel och Victoria. Män  gillar blötare kyssar. Det kan bero på att de generellt har sämre luktsinne än kvinnor och att de använder kyssen för att ta reda på om saliven innehåller spår av östrogen och så få veta om kvinnan är fertil, säger professor Helen Fisher. 

En annan sak: Hur kan Jonas Hallberg vara kvar i radioprogrammet Spanarna när han inte längre gör några spaningar? 

tisdag 3 mars 2009

Lord Lambourne

För några år sedan träffade jag en kvinna som sa sig älska Lord Lambourne. Jag sätter Lorden högst av alla, sa hon. 
Och det är sant att detta är ett underbart äpple. Jag åt ett i går och det blekgula köttet var fast, saftigt och härligt välsmakande. Ett förstklassigt ätäpple helt enkelt och hållbart fram till mars eller längre, beroende på hur bra lagerlokal du har. Vackert är det också med sin mjuka runda form och gula och orange färger. 

En hållbar, lättodlad och frisk äppelsort som jag verkligen vill rekommendera. Lord Lambourne kan odlas till och med zon 2.

söndag 1 mars 2009

Fjärsing till middag


Giftig, taggig fisk, allmän på västkusten. Så står det om fjärsing i uppslagsboken. Men man är väl inte feg heller. Jag köpte fjärsingar  -- tre stycken är lagom till två personer -- och  fick  mannen i fiskdisken att filea fisken och avlägsna alla gifttaggar. Fiskhandlaren gav rådet att doppa filéerna i vetemjöl och steka i smör.  Med citron och sallad till blev det en fin lördagsmiddag. 

Till efterrätt bakade Wellington med vaniljsås. Har upptäckt att Wellington, ett runt äpple i gult och orangerött, är ett oerhört trevligt vinteräpple.  Alldeles för syrligt att  ätas färskt men till desserter eller kokat till äppelmos är det oslagbart. Dessutom håller det till maj om det förvaras kallt. Går bra att odla i zon 1-2.

Veckans fobi är leukofobi. Leuko betyder vit,  leukofobi är rädsla för färgen vit. Vita väggar, vita hus, brudklänningar, pannacotta, ja vilka vita saker som helst kan ge muskelkramp, svettningar  med flera symtom hos en leukofobiker.