Syltad cederbark? Finns det? Går det att äta? För 100 år översatte David Sprengel Voltaires ord cedera confit med syltad cederbark. Två efterföljande översättare plagierade Sprengel och skrev syltad cederbark, de också. Efter dem kom Olof Rabenius som 1987 förkastade den träiga barken och skrev citronsylt.
Det är tack vare min bibliotekarievän Ulla som jag har fått veta allt det här samt att cedera är äkta citrus eller citrus medica. Den frukten har jag sett på Sicilien: en stor, oerhört knölig och tjockskalig citron. Man gör inte sylt av den vad jag vet men däremot kan man kandera skalet. Så vad Candide och Pangloss njuter av efter alla vedermödor är pistachmandlar och kanderade citronskal.
Det här var oerhört roande läsning! Jag studerar litteraturvetenskap och hittade ditt blogginlägg nu precis, över tio år senare, efter att ha läst Candide och undrade vad i helskotta syltad cederbark är för något. Tack för svar!:)
SvaraRadera