söndag 12 september 2021

Kvinnofångar


 

Christina Kellberg är det många läsare av Dagens Nyheter som känner till. Hon var i mer än 40 år anställd på tidningen och gjorde starka reportage från olika miljöer. Hon har därefter ägnat sig åt att skriva böcker varav den senaste, som nyss kommit från trycket, heter Kvinnofångar.  

Här får vi möta 40 kvinnor som runt krigsåren var intagna på Växjöfängelset, då Sveriges enda centralfängelse för kvinnor. Vi får läsa om deras brott – som ofta var stöld, fosterfördrivning och prostitution – och vad som drev dem till att bryta mot lagen. Kvinnors svaga ställning, stark fattigdom och svårighet att göra legal abort är några svar. 

Christina Kellberg skriver inkännande om kvinnornas utsatthet  i samhället och i fängelset. Jag blir starkt berörd  av hennes text.  Det är en bit viktig kvinnohistoria som hon lyfter fram i sin bok.

 



lördag 4 september 2021

Allt om Mrs Dalloway

 

En bok kan vara som en bakelse: en flott utsida som gömmer ett överdådigt, läckert innehåll i många lager. Något man bara vill kasta sig över och sätta tänderna i så fort som möjligt. Ostörd, med en kopp kaffe. 

Lika lockande som en festlig bakelse är den nyaste utgåvan av Mrs Dalloway. Merve Emre, biträdande professor i Oxford, har kommit med ett kommenterat verk. Jag tror att Virginia Woolf skulle ha varit belåten med att Emre har gjort ett så grundligt arbete. Läsarna får fortlöpande kommentarer till texten i höger och vänster marginal och vi får inte mindre än 150 illustrationer. Bland annat kartor över hur Mrs Dalloway, Peter Walsh ch Septimus Warren Smith och hans fu Rezia  promenerar i London. Vilken underbar bok.