tisdag 29 januari 2019

Varning till bostadssökande

Bedragarnas metoder tar hela tiden nya, slipade former. Nu varnar polisen för att det blivit allt vanligare att personer som söker bostad blir uppringda och ombedda att verifiera sin identitet via bank-id. Argumentet är att  en hyresvärd måste kunna ta kreditupplysning på sin framtida hyresgäst.

Vem som helst kan inte ta kreditupplysning på någon annan, man måste ha ett legtitimt behov. Det har en hyresvärd, hen måste veta att hyresgästen kan betala hyran. Men verifiering via bank-id är inte nödvändig för att begära en kreditupplysning. Detta är bara ett sätt för bedragaren att komma in på ditt bank-id och sno alla pengar.

Polisen varnar också för detta: får du brev om att någon tagit kreditupplysning på dig utan att du har till exempel ansökt om kredit, är det tecken på att en främmande person försöker ta ett lån i ditt namn. Kontakta omedelbart det företag som begärt kreditupplysningen. 

Amaryllisen Picoté blommar vackert och oskyldigt vit med röda kanter.





söndag 27 januari 2019

Stoppa fuskande studenter

TT rapporterar att många studenter som blivit ertappade med att fuska sig in på utbildningen fortfarande går kvar. I Lund gäller det bland annat två studenter på läkarprogrammet, två på psykologprogrammet och sex på juristprogrammet. De har allihop betalat en kriminell liga för att få högt betyg på högskoleprovet.

Studenter som fuskat sig till utbildningsplatser från bättre meriterade ungdomar  bör självklart inte få gå kvar.
Om det finns någon rättvisa i världen, måste alla fuskare vid våra högskolor och universitet spåras upp –  det lär vara flera hundra studenter – och avföras från utbildningen.

Mer om hur studentfusket går till i boken "BARA BLUFF, din överlevnadsguide i en värld där bedragarna blir fler och fler".




lördag 26 januari 2019

Vad jag inte förstår

I går kväll i Aktuellt berättade ett barnbarn om hur hennes olyckliga 82-åriga farmor blev frånstulen de 250 000 kr hon hade på bankkontot. Hur kan de kriminella ligor som lever på att lura ifrån gamla människor allt de äger sova gott om natten? Och hur kan bankens chefer, som inte skapar total säkerhet för sina kunder, sova alls? Ville man, går det naturligtvis att skapa ett tryggt system som inte tillåter att ett konto blir kapat.

Fick ett tjockt brev med kallelse till föreningsmöte. Brevet, som vägde 29 gram, var frankerat med två frimärken fast det hade räckt med ett. Varför gör vi inte som på Island och skriver ut den tillåtna vikten, 50 gram, på frimärket?

På livsmedelsförpackningen står energinnehållet angivet i både joule och kalorier. Hur kan det vara att vi, efter  flera decennier med båda måttenheterna, inte har bestämt oss för att välja en av dem?

Om det går att uttrycka sig enkelt och begripligt, varför inte göra det? För vilken tid det måste ta att krångla till och göra varje fråga och påstående längre och omständligare. 
Karl Ove Knausgård blir intervjuad i den stora morgontidningen. Han får frågan:
- Finns det någon saknad kopplad till kontakten som inte längre finns där?
Som varje vettig, intelligent människa skulle ha gjort svarar Knausgård med att fråga:
- Vad menar du?
Reportern frågar då:
- Saknar du dem?

 Jag hör ärkebiskopen  i teve. Hon säger: "Vad skulle Luther ha sagt till oss idag? Vi ska bottna i nåden."
Är det fler än jag som inte förstår vad det betyder?

Mats Malm blev invald i Svenska Akademien och efterträdde Klas Östergren på stol nr 11. Förmodligen presenterar ledamöterna sig överallt som "Kristina Lugn stol nummer 5"och "Horace Engdahl stol nummer 8". Stol som stol. Varför har det nu blivit så oerhört viktigt med deras nummer?




söndag 20 januari 2019

Världssnödagen i dag




Det är Världssnödagen i dag och vad passar bättre än att alla hustaken och sjön och marken utanför fönstret ligger täckta med vit snö.

Utbildningsradion ljudsatte i höstas min barnbok Lilla vinterboken. Här är en länk:

https://urplay.se/program/206579-smasagor-lilla-vinterboken

fredag 18 januari 2019

Falsk identitet

"Ett mord annonseras" är titeln på en deckare av Agatha Christie som kom 1950. En lagom lättsam bok för   julhelgen. Det slog mig under läsningen att det är precis som man brukar säga: ju mer tiden går och allt förändras, desto mer förblir likadant.

En polis klagar att det är svårt att veta vilka de boende i ett samhälle egentligen är. Vem som helst som gör sig lite besvär kan skaffa sig ett lämpligt identitetskort.  I staden, tänker polisen Craddock, begär man inte att man ska känna sina grannar: Nu kände inte heller de som bodde på landsbygden sina grannar, fast man kanske trodde att man gjorde det.....

Christie fortsätter: Han visste bara alltför väl att det fanns människor som reste omkring i landet på lånade identitetspapper, lånade från människor som oväntat hade blivit dödade genom "olyckshändelser " i städerna. Det fanns ligor som köpte upp identitetspapper och som förfalskade identitets- och ransoneringskort.

Sådana ligor finns också i dag. Häromdagen kunde vi läsa i Dagens Nyheter om en fotbollsspelare i Växjö som gick till polisen och erkände att han spelat under falsk identitet. Samtidigt gjorde mannen en polisanmälan där han uppgav att han blivit hotad och uppmanad att byta identitet. Polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet har tagit hand om ärendet. Flera fotbollsspelare i Växjö United misstänks ha blivit hotade och utsatta för påtryckningar.





lördag 12 januari 2019

Varning för länkar

Fotoalbumet är på väg tillbaka, erfar jag. Vi har insett att det som sparas på datorn  är i högsta grad förgängligt – när som helst kan ett datorhaveri inträffa och bilderna från minnesvärda tillfällen med våra kära är puts väck. Datorn kan också bli kapad av en ondsint aktör som skickar vad som ser ut som ett oförargligt mejl men den medföljande länken bringar oss i olycka så snart vi klickar på den.

Häromdagen kom ett mejl som jag vet att många andra också har fått. Det är avsänt från postmaster@telia.com och handlar om att min e-postlåda är nästan full. Snart kommer jag inte att kunna ta emot fler mejl. För att få hjälp med den rensning av e-post som jag behöver kan jag gå till en viss hemsida.

Det skulle inte falla mig in att trycka på den föreslagna länken. Det vore att ta en risk. Särskilt som jag vet att min e-postlåda är långt ifrån full -- det är faktiskt ganska lite i den eftersom jag rensar då och då. Jag kan inte  veta, men nog ser det ut som om det handlar om tjuv- och rackarspel. 

söndag 6 januari 2019

Sluta hoppas, agera nu!

Är hopp något positivt eller negativt för människan? Det har filosoferna diskuterat mycket länge. Att hysa hopp i en besvärlig situation är givetvis bra; istället för att ge upp, vill man leva till morgondagen när räddningen ska komma. Men hopp kan också vara dåligt för människan: om det betyder att du sitter passiv i tron att allting ska ordna sig.

I fredags (4 januari) vek Svenska Dagbladet en helsida till att belysa dagens aktuella bedrägerier. Det var texter baserade på intervjuer med mig och polisens bedrägeriexpert Jan Olsson. Något som garanterat kommer att hända under 2019 är nämligen att bedrägeribrotten fortsätter att öka. Frågan är inte OM du och jag ska bli utsatta för bedrägeriförsök utan NÄR det ska hända. Det enda kloka är att sluta hoppas att bedragaren ska spara mig och istället agera.

I två år har jag sysslat med att ta reda på allt om dagens bedrägeribrott och hur man kan skydda sig från att bli ett offer. Allt jag kom fram till finns redovisat i boken "Bara bluff" som jag skrev tillsammans med Sofia Ardelius.  Jag säger bara: skaffa den boken (be att ditt bibliotek köper in den), läs varje sida och följ varje råd. Det gör dig medveten om riskerna och du genomskådar ett försök att blåsa dig.

I Svenska Dagbladet säger Jan Olsson att kortnummerstölderna ökar friskt: det vill säga att någon stjäl dina kortuppgifter på sajter som du har handlat från. Kortuppgifterna säljs på det så kallade Darknet och de kriminella köparna använder dem för att handla online. Under 2019 räknar polisen med att kortnummerstölderna kommer att eskalera med 40 procent.

Skydda dig så här: be banken att spärra ditt kort för köp online (vissa banker spärrar automatiskt kundernas kort). Då kan inte brottslingen använda dina kortuppgifter. När du själv vill handla på nätet, kan du enkelt låsa upp kortet för en timme åt gången.