söndag 19 februari 2023

När Maynard Keynes gifte sig

 


Människorna i Bloomsburygruppen var färgstarka kulturpersoner och det är inte konstigt att författare har tagit sig före att dikta sin  egen berättelse om deras liv.

Hur gick det till exempel till när den kände ekonomen Maynard Keynes gifte sig med den firade ryska ballerinan Lydia Lopokova och blev en stadigt heterosexuell och trogen äkta man? Han som länge enbart varit tillsammans med unga män? Det är ett ämne som den engelska författaren Susan Sellers tagit sig an i romanen Firebird, a Bloomsbury Love Story som kom förra året. 

Hur kunde Keynes byta liv i en handvändning? Susan Sellers låter oss förstå att det var den naturligaste sak i världen. Lydia Lopokova gav honom sexuell tillfredsställelse lika bra som en man.  Och hon gav honom så mycket mer. Hon slösade omsorger på honom: en varm sjal om halsen när han hostade, ett glas varm toddy när han kände sig krasslig, en pall för fötterna att vila på när han pustade i fåtöljen. Den två meter långe Maynard Keynes älskade att få vara ett litet, uppassat, bortskämt barn.

Boken, som bygger på kända fakta i de två huvudpersonernas liv, låter oss också möta andra kända Bloomsburyprofiler som Virginia Woolf, Duncan Grant och Vita Sackville-West. 

Susan Sellers har också skrivit romanen Vanessa och Virginia som handlar om systrarna Vanessa Bell och Virginia Woolf. Firebird gav mig lust att läsa om den.

söndag 12 februari 2023

Schering Rosenhane, poet

 


Sörmlänningen Schering Rosenhane  levde mellan 1609 och 1663. Han var adelsman, diplomat, riksråd och överståthållare. Och dessutom stor poet. Det menar i alla fall Anna Blennow som är docent i latin i Göteborg och mycket förtjust i poeten Skogekär Bergbos naturlyrik. Länge har den här pseudonymen gäckat litteraturvetarna. Den kan ha stått för Gustaf Rosenhane, har man sagt.  

Alla indicier, skriver Anna Blennow,  tyder på att det istället är den språkkunnige och begåvade Schering Rosenhane (bror till Gustaf) som är identisk med Skogekär Bergbo. Vill man veta mer om den stormannen finns boken Aller nådigste Herre. Familjen Rosenhane - en sörmländsk släktsaga under Sveriges stormaktstid av Björn Fröberg. 



 

onsdag 8 februari 2023

Peter Englund om Virginia Woolf

Om man söker Virginia Woolf på P1:s hemsida får man 4 träffar.  Ett program som gick 17 september 2019 handlade om att romanen Orlando hade satts upp som teaterpjäs på Malmö stadsteater. Den 8 december 2020 talade man om en nyutkommen bok om Virginia Woolfs trädgård i Rodmell och på nyårsafton 2021 gick ett program om romanen Vågorna

Den fjärde och färskaste träffen har titeln "Virginia Woolf är aldrig någonsin tråkig" och det är Peter Englund som samtalar med Gunnar Bolin om sin fascination av Woolfs dagböcker som han läser lite i varje dag. Programmet sändes i lördags morse (4/2) och i måndags eftermiddag (6/2). 

Peter Englund säger i programmet: "Jag förtrollades av denna utomordentligt intelligenta, känsliga, begåvade, komplicerade kvinna". Vi är väldigt många som har förtrollats av Virginia Woolf.