tisdag 29 juni 2021

George Smiley, adress 9 Bywater St.

John le Carrés hjälte var George Smiley. William Boyd, som lusläst alla le Carrés böcker, har på ett övertygande sätt lett i bevis att Smiley bodde på Bywater Street i Chelsea. Granne med James Bond faktiskt. Om du vill gå till Smileys hus vid nästa besök i Lonodn, så är adressen 9 Bywater Street. Han flyttade dit på 1950-talet och bodde kvar till åtminstone tidigt 70-tal.

söndag 27 juni 2021

Här bodde James Bond

Alla Sherlock Holmes-fantaster vet att den supersmarte mannen bodde på 22 Baker Street i London. Men var bodde James Bond? Det kan jag upplysa om: 25 Wellington Square, Chelsea, London. Det är författaren William Boyd som klurat ut adressen. Bonds skapare Ian Fleming arbetade på 40-talet och början av 50-talet på Sunday Times samtidigt som Desmond MacCarthy arbetade där. Han och hans fru Molly (båda var prominenta medlemmar av Bloomsburygruppen) bodde i Chelsea, på just den adressen, i östra hörnet av Wellington Square. En adress som Fleming alltså gav till Bond. För att läsa Boyds övertygande resonmang kring detta, får man söka upp Times Literary Supplement 17 juli 2020.

lördag 19 juni 2021

Maigret flyttar hemifrån

Jag har en packe gamla Maigret-pockets. Bladen är gula och ryggen spricker upp när jag läser böckerna. Har inbillat mig att jag köpte allihop i Paris på 70-talet men där tar jag fel. Min senast lästa bok var "Maigret en meublé" från 1957. Mitt i boken hittar jag en kopia på en tipskupong inlämnad 9 december 1961 på Lidingö (hoppas att den gav utdelning) och lite senare ett dragspel på 8 sidor av samma bok på svenska: "Maigret flyttar hemifrån". Kan en tipstokig redaktör på det förlag som gav ut Maigret i Sverige ha bott på Lidingö? År 2005 gav A.Roger Ekirch ut sin bok om natten: "At Day´s Close". Där skriver han bland annat att före industralismens genombrott var det vanligt att människor talade om första och andra sömnen: man sov några timmar, var vaken ett tag (tog en promenad, bad böner, älskade eller gjorde något annat) och sov igen några timmar. Jag har aldrig stött på uttrycken första och andra sömnen i någon bok förrän nu: i "Maigret en meublé" säger en pensionatsvärdinna att hon inte tycker om att bli väckt under sin "premier sommeil". Georges Simenons första Maigretdeckare kom 1930. Han skrev raskt 19 deckare på tre år, gjorde ett uppehåll och lät den storväxte kommissarien med bostad vid Boulevard Richard-Lenoir i Paris träda i tjänst igen tio år senare. Den sista boken blev "Maigret et Monsieur Charles" som kom 1972.