lördag 29 september 2018

Vem blir bedragare?

Vilka är det som sitter och ringer den ena människan efter den andra i syfte att gå in på deras konton och sno alla pengar? Det kan inte vara vem som helst: bedragaren måste låta säker och kompetent, som en polis eller en banktjänsteman. Kriminella av den sorten är mycket framgångsrika, bara under förra månaden stal de tillsammans mer än 30 miljoner kronor från svenska bankkonton.

Unga, gamla, kvinnor, män -- bedragare finns av alla sorter. God utbildning och hög inkomst verkar inte avhålla människor från att lura till sig pengar. Häromdagen kunde vi läsa att en rad privatpraktiserande tandläkare står åtalade eller har redan blivit dömda för fusk med tandvårdsstödet. I mars i år dömdes till exempel en 49-årig tandläkare i mellersta Sverige att betala tillbaka 1,7 miljoner kronor till Försäkringskassan.

Där det finns bidrag att få, där hittar man bedragare. Caroline Szyber var en av topparna i KD:s styrelse när hon avgick i veckan, från styrelsen och från sin plats i riksdagen. Orsak: hon är bedrägerimisstänkt och utreds av åklagare Joakim Zander för att ha fuskat med reseräkningar. En av de resor som hon tagit upp som arbetsresa var i verkligheten en resa med familjen till ett bröllop i vänkretsen.

"Gud ser mig". Så trodde jag att alla kd-politiker tänkte. Jag trodde också att jurister bättre än andra visste vad som är brottsligt. Caroline Szyber är jurist, men det är som det brukar vara: alla slags personer kan ertappas med att söka bidrag som de inte har rätt till.

Som andra politiker talar Caroline Szyber om sitt fusk som ett misstag, som om det var något hon har gjort i ren tankspriddhet, utan uppsåt. Så här står det i det meddelande hon skickade ut innan hon avgick: "Jag har aldrig haft för avsikt att lura någon eller att sko mig på skattebetalarnas bekostnad men mitt agerande har varit slarvigt och ogenomtänkt".  


torsdag 27 september 2018

Betala inte!





Jag hade precis lagt på luren efter att ha ringt polisen och anmält mitt första utpressarmejl när jag såg att ett nytt liknande mejl hade nått mig. Någon skriver triumferande att man har hackat mitt konto och nu har full tillgång till min enhet inklusive min webbkamera. Vill jag inte att mina privata videoinspelningar ska skickas till alla mina kontakter, måste jag betala 700 dollar inom 2 dagar.

Detta är inget annat  ett tomt hot som gått till massor av mottagare - i flera länder antagligen - för att få oss att punga ut. Obehagligt, men inget att bry sig om, vare sig vi har eller inte har något pinsamt i bagaget.
 
Men har jag verkligen blivit hackad?  Eller hur kan någon använda min epostadress som avsändare? Hur enkelt som helst, sa IT-konsulten Micke som jag stötte ihop med i tisdags. Vet man hur man gör, kan man skicka mejl från vilken adress som helst.

Tillvaron blir mer och mer opålitlig. Nyss läste jag om deep fake: vem som helst kan köpa appar som tillåter att man producerar filmer med manipulerat ljud och bilder som ser ut att komma från välkända källor men har förfalskat innehåll.

Nätet har förlorat sin tjusning. Vem kommer att vilja vara där  i fortsättningen när det man möter där så ofta är lögnaktigt med syfte att skrämma och sabotera?

PS. För rätt längesedan läste jag att Mark Zuckerberg hade tejpat över det lilla fönstret på datorns  webbkamera. Jag har gjort likadant. 







måndag 24 september 2018

Utpressarmejlet är ett tomt hot

I går ringde jag polisen för att anmäla det mejl jag fick häromdagen från bedragare som vill att skickar en rejäl hög med bitcoin. Annars ska de sända pinsamma sexvideoklipp till alla mina vänner och bekanta (tack och lov finns det inga klipp). Man ser att texten i mejlet är maskinöversatt och polisen menar att det rör sig om ett massutskick. Över tusen skrämda svenskar har hört av sig under helgen.

Sitt lugnt, var polisens råd. Även om det skulle finnas videoklipp som du inte vill att andra ska ta del av, betala inte. Detta är bara skrämsel för att få dig att skicka pengar.

Polisen lovar att utreda utpressarmejlet. Min magkänsla, efter att ha studerat bedrägeribranschen under ett par år, säger att det kan vara ett utskick som gått till miljoner människor i flera länder samtidigt. Många tidigare bedragarmejl har kommit från Asien, kanske har också detta sitt ursprung i något asiatiskt land. Eller så kommer det från gangsters i Sundbyberg, vem vet. Hoppas att polisen lyckas i sina undersökningar.


I min nya bok "Bara bluff, din överlevnadsguide i en värld där bedragarna blir fler och fler" kan du läsa mer om bedrägerier som florerar på nätet och hur du skyddar dig för dem.




lördag 22 september 2018

Bedragarnas nya hotfulla grepp

Bedragarna på nätet sover aldrig och de prövar hela tiden nya grepp för att komma över mina pengar. Hur många fler fick i går kväll samma hotfulla mejl som jag återger nedan?

Jag har aldrig varit inne på en vuxenwebbplats så detta är ett tomt hot från utpressare som jag kan strunta i - de kan skicka mina videoklipp till alla mina kontakter så mycket de vill, det finns nämligen inga - men det känns otrevligt i alla fall.

Här är utpressarnas mejl, för kännedom (det fanns en länk i mejlet som jag har raderat, datorn hade troligen låst sig om jag hade varit dum nog att klicka på den).

Hallå!

Jag är medlem i en internationell hackergrupp.
Inom en period från 29 juli 2018 till 18 september 2018 smittades du av det virus vi skapat via en vuxenwebbplats som du har besökt.
Hittills har vi tillgång till dina meddelanden, sociala medier och budbärare.
Dessutom har vi sparat alla dessa data.

Vi är medvetna om dina små och stora hemligheter...ja, du har dem. Vi såg och spelade in dina aktiviteter på porrwebbplatser. Din smak är så konstig, du vet ..

Men det viktigaste är att vi ibland spelade in dig med din webbkamera, synkronisera inspelningarna med det du såg på!
Jag tror att du inte är intresserad visa den här videon till dina vänner, släktingar och din intima ...

Överför $600 till min Bitcoin Plånbok: 144CDUeBhcwoEUmA2B1cL5p5PqZrhJWCCt 
Jag garanterar att efter det kommer vi radera alla dina "data": D

En timer startar när du läser detta meddelande. Du har 48 timmar att betala ovan nämnda belopp.

Dina uppgifter kommer att raderas när pengarna överförs. Om de inte är det kommer alla dina meddelanden och videoklipp automatiskt att skickas till alla dina kontakter som finns på dina enheter vid infektionstillfället.

Du bör alltid tänka på din säkerhet. Vi hoppas att det här fallet kommer att lära dig att hålla hemligheter.
Ta hand om dig själv.

onsdag 5 september 2018

Möte med Lorenzo

En skolklass stod och väntade på samma buss som jag skulle med. Jag började prata med gossen närmast. Han hette Lorenzo. Låter italienskt, sa jag och killen nickade. Hans bästa skolämne var matte. Mycket mer hann jag inte ta reda på förrän Lorenzo tog över. Han ville veta allt.

Hur gammal är du? Har du en man? Hur gammal är han? Har du barn? Bor du i villa eller lägenhet? Vad har du arbetat med? Är du känd? Har du mycket pengar? Är det jobbigt att vara gammal?

Jag svarade ärligt på alla frågor. Lorenzo oroar sig för ålderdomen. Ja, det är jobbigt att vara gammal. Man ser sämre och man hör sämre. Det kommer att hända dig också Lorenzo, men det är långt dit. Onödigt att tänka på redan nu. Tänk istället: den dagen, den sorgen.

Jag tror inte att Lorenzo blir matematiker. Jag tror att han blir undersökande journalist.

lördag 1 september 2018

BARA BLUFF Hur man skyddar sig från bedrägerier


Ny  bok om bedrägerier
I eftermiddag blir det releaseparty för den nya boken "BARA BLUFF, din överlevnadsguide i en värld där bedragarna blir fler och  fler" som jag har skrivit tillsammans med Sofia Ardelius, blivande kriminolog. En bok som alla behöver läsa. Jan Olsson, Polisens nationella bedrägeriexpert, har skrivit förordet och han menar att det inte längre handlar om ifall vi ska bli bedragna utan när.

Många bedrägerier går via telefonen i dag. Människan avskyr att anstränga sig och det gäller även gangsters. Så mycket lättare att sitta vid telefonen och tjäna stora pengar på att bedra människor på ett utstuderat sätt än att göra smash-and-grab-kupper och bilstölder. Nyss blev jag själv uppringd av en bedragare som ville att jag skulle ta fram min bankdosa, samma sak hände en väninna. Förmodligen upprättar bedragarna listor med telefonnummer på äldre och, som de tror, lättlurade människor.

Jag lovar att den som läser vår handbok, och följer alla råden, blir vaccinerad mot bedrägeriförsök och låter sig inte luras i förstone.

BARA BLUFF går att köpa på Bokus och AdLibris men ska snart också finnas  i alla boklådor, hoppas jag.