torsdag 30 april 2015

Humlor i Sverige

Fick för mig att ta upp några lådor från förrådet och gå igenom innehållet. Hittade bland annat några gamla kakformar och en död humla. Vilken sort? Nu kan jag ta reda på det. G, som märkt att jag har snöat in på humlor, överraskade mig i går med boken Humlor i Sverige av Bo Mossberg och Björn Cederberg. Den är rikt illustrerad och därför ett bra komplement till boken Galen i humlor som inte innehåller en enda bild.

Även Humlor i Sverige innehåller en mängd intressanta fakta och goda råd för hur vi främjar våra viktiga små humlor. När du till exempel väljer växter till din trädgård, välj enkla framför fyllda blommor. Hellre en enkel eller halvfylld ros än en kompakt, fylld. Hellre Max Graf än Maxima. Då når humlan vad den behöver i blommans mitt.

Även om författaren anstränger sig till tusen för att få allt korrekt, så innehåller alla böcker faktafel (det gäller tyvärr även mina egna verk). Bilden längst upp på sidan 118 i Humlor i Sverige visar päronblom, inte äppelblom som det står i bildtexten.


Här är den brasa ute i vattnet som ska spraka i Sigtuna i kväll. Två scouter åker ut i en båt och tänder på.  Trevlig Valborg!

onsdag 29 april 2015

Vår i Sigtuna

Våren har kommit till Sigtuna. Den nymålade bokkiosken har öppnat, här behövs inget lånekort -- bara att låna valfri bok och ställa tillbaka den efter genomläsning, härligt. Förra året smög jag dit flera bra böcker som jag hade hemma och inte tänkte läsa igen, så tror jag många gjorde.


Båtägare har börjat sticka ut på sjön med sina flytetyg. Paret på bilden sa att det var premiär med ekan i går.



I den lilla parken blommar magnoliorna, både den rosa stjärnmagnoliabusken
och det höga vita stjärnmagnoliaträdet.

tisdag 28 april 2015

Faktaböcker ökar barnens ordförråd

Hilding Karlsson har apropå gårdagens text skrivit till mig om en österrikisk film kallad Humledrottningen som finns att se på Kunskapskanalen. Jag håller med, detta är en underbar, 50 minuter lång film om en humledrottnings liv från första början till det bittra slutet. Tack för tipset, Hilding! Man får till exempel veta att humlan är snabbast av alla djur på att identifiera färger och att den besöker fem gånger så många blommor på en dag som honungsbiet gör. Men så är också humlan i gång 18 timmar om dagen!

I går eftermiddag var jag på ett seminarium om sakprosans ställning i skolan arrangerad av Gruppen för läsning av faktaböcker i skolan (Gläfs), en grupp inom Sveriges Författarförbund. För att ge tyngd åt seminariet hölls det i Svenska Akademiens stiliga lokaler i Börshuset, Gamla Stan. Akademiledamoten och fackförfattaren Peter Englund var en av deltagarna.

Länge har man framhållit vikten av att barnen läser skönlitteratur och sakprosan har kommit i skymundan, tyvärr. I går berättade Barbro Westlund, läsforskare vid Stockholms universitet, att föräldrar som läser många faktaböcker för sina barn ger dem ett rikare ordförråd. Vill du att barnet ska klara PISA-testet med gott resultat, läs faktaböcker tillsammans! Läs om humlor, fjärilar, dinosaurier, blommor, bilar eller något annat som hen visar intresse för.

Barbro Westlund avslutade dagen med att citera en dikt av Tomas Tranströmer. Han var poeten som tyckte bäst om att läsa faktaböcker. Vi kunde inte dröja kvar i börssalen för där skulle nästa dag -- begravningsdagen -- hållas en minneshögtid för Tomas Tranströmer och rummet behövde göras i ordning.

måndag 27 april 2015

Galen i humlor

På hemväg från Fagerås stannade vi till i Hjo som är en av mina favoritstäder. Där gick jag in i bokhandeln och köpte Galen i humlor av den engelska biologiprofessorn Dave Goulson. Hur kan någon vilja spilla tid på kriminalromaner med deckare som allihop har svårt att sova/svårt att hålla sig från spriten/svårt att hålla ihop äktenskapet. När det finns så underbara faktaböcker? 

I går var Dave Goulson till min glädje med i litteraturprogrammet Babel. Hans bok intar en tätplats bland skickligt skrivna faktaböcker och jag vill starkt rekommendera den. Har hunnit läsa en tredjedel och redan lärt mig mer om de fascinerande humlorna än vad jag någonsin hade hoppats på att få veta.  Vi kan alla göra något för att värna dessa små viktiga djur. Nu ska jag ta en bit av gräsmattan och så gurkört, en av humlornas älsklingsblommmor. Ska bli roligt att se dem klänga där.


söndag 26 april 2015

Äntligen i Fagerås

En av de saker som stått på min lista över "100 saker att göra innan du dör" var Se påskliljorna i Fagerås.  I fredags var G och jag där. Det var absolut värt resan att få ströva omkring på gamla slåtterängar och lövskogsbackar planterade med påskliljor som nästan alla hade hunnit börja blomma.
Tänk åtta tunnland med omkring en miljon påskliljor! Det är klart att folk kommer från när och fjärran för att beskåda detta.

Fagerås, som ligger några mil väster om Gislaved, ägs av Arne Andersson och det var han som 1978 planterade den första backen med några hundra lökar. Varför? Han förklarar det som en stundens ingivelse. Sedan har projektet växt och nu petar Arne ned cirka 25 000 lökar varje höst, hans påskliljepark blir större och större.


Kanske ska jag göra mig en egen gul backe? Påskliljor, får besökaren veta, kräver inte öppen jord, återkommer år efter år i om de står i bra jord (ej sandjord) och varken sorken eller rådjuren tar dem.

Arne Andersson utanför våffelserveringen på Fagerås
Det finns cirka 1 000 olika påsk- och pingstliljor. Vilken av dem gillar Arne bäst? Det kan han inte svara på, alla är fina på sitt sätt. I en backe får man se små rutor med olika sorter och jag stannar längst vid Galantic Star.

Galantic Star har lång vit trumpet och blekgula kronblad.

Här nedan en annan skönhet som många av besökarna sågs fastna vid: Apricot Whirl.


tisdag 21 april 2015

Grönare och grönare

Förra året fick G och jag  en  stor kruka med persilja som stod på glasverandan och var till glädje hela sommaren. Nu har vi sått en egen kruka med persiljefrön och ser man på, krukjorden blir grönare och grönare för varje dag.


Samma sak i salladslådan, små frön har sparkat loss sina höljen och skickar upp blad. Heter det inte sallat, tänker någon.  Jag har svårt för att stava så, tycker att man kan få skriva som man talar: grönsallad.

Så här långt har backsipporna kommit nu. Den färgen slår alla andra blå färger.....

söndag 19 april 2015

Påven är satt på diet

Jag vet inte om bakelser är påvens stora svaghet, det verkar snarare vara pizza som får honom på fall. I en intervju nyligen sa han att det han saknar mest från tiden före utnämningen till påve, för två år sedan, är att kunna gå ut och äta en pizza när han vill.

Det är inget lätt jobb att vara katolikernas överhuvud. På nytagna bilder ser man att påven, 78 år gammal, har lagt ut. Kanske är det stressen som får honom att äta för mycket. Nu har doktorerna i Vatikanen satt påven på en diet. I fortsättningen blir det pasta bara två gånger i veckan och så lite mer motion. Pizza kan det inte bli tal om.

lördag 18 april 2015

På besök i Markaryd

För att komma till Markaryd åker man först till Hässleholm och byter sedan till ett pågatåg. När vi närmar oss Markaryd säger högtalarrösten:  "Tåget anländer nu till slutstationen. Tåget kör inte vidare". Jag kan inte missa att det är dags att gå av.

Efter att ha träffat jättetrevliga människor på biblioteket och föreläst om prokrastinering sov jag över på Stora Hotellet och använde förmiddagen till att skriva. Utcheckning var kl 11 så jag fick lite tid att utforska orten innan tåget gick. Jag kan berätta att i Markaryd finns ett spa med små fiskar som putsar dina fötter släta. Det hann jag tyvärr inte testa, men fiskspat är ett skäl att komma tillbaka.


Mittemot hotellet ligger ett Conditori där jag slår mig ner. Borden omkring mig upptogs av unga män som alla hade beställt en halv fralla med pålägg och en bakelse. Standard vid lunchtid i Markaryd? Ja, macka och bakelse tillsammans var vanligt, bekräftade biträdet bakom disken.

På tåget försöker jag lugna ned mig. Om killarna fortsätter med sitt dagliga bakelseätande tar det en ända med förskräckelse, då är de snart lika runda om magen som de gamla farbröderna vid borden intill. Men varför ängslas, det kommer givetvis inte att hända. De här fina grabbarna kommer inom kort att träffa unga, smarta tjejer som påminner dem om kostcirkeln och varnar för att Napoleon och Budapest bygger buk, inte muskler.

onsdag 15 april 2015

Hallå konsument!

När jag senast skulle ut och resa -- till Alvesta för att föreläsa om prokrastinering  -- blev jag hejdad av en ung kvinna i grönt som ville ge mig en kulspetspenna. Kvinnan kom från Konsumentverket som hade en kampanj på Stockholms central den dagen i förra veckan för att lansera sin nya tjänst "Hallå konsument", en upplysningscentral som vi kan ringa när vi osäkra på någon vara, någon faktura, något avtal.

Detta måste vara det bästa som hänt hittills i år. Jag har tyckt att det varit svårt att komma åt och få hjälp av all kunskap som finns på vårt konsumentverk. Nu kan vi ringa 0771-525 525 varje vardag mellan 9-17. "Prata med oss innan du skriver under" står det på pennan. Det tänker jag göra.
De första tulpanerna har slagit ut i parken intill Humlegården, Stora gatan, Sigtuna




söndag 12 april 2015

Här är mitt liv


Alla människor har en ask med gamla nycklar. Eftersom jag är i städa-upp-tagen tömde jag morfars gamla svepask (med bokstäverna NGB inbrända i locket, NGB för Nils Granberg) på alla nycklar som hade samlats där.

Små och stora nycklar. Några är ensamma nycklar, andra kommer i par. Det är omöjligt att veta var alla nycklarna kommer ifrån. De minsta nycklarna har gått till resväskor, de lite större till cyklar, tror jag. Sedan är det nycklar till lägenheter som jag har bott i och kanske till företag där jag har varit anställd.

Den gamla bruna nyckeln längst ned till höger måste komma från mitt barndomshem  --- kanske har den gått till en förrådsdörr -- men varför har jag sparat den? Och den egendomliga nyckeln snett ovanför, vad har den tjänat till?

Om jag hade tillgång till nycklarnas historia, skulle jag ha en berättelse om mitt liv.

söndag 5 april 2015

Vad jag inte förstår



Varför visar man tunnelbanetågens avgångstider vid Karlbergs pendeltågsstation? Inte ens Usain Bolt skulle hinna med Hässelbytåget som går om 1 minut. I alla fall inte utan att meja ned män, kvinnor och barn på trottoaren.

Såg nyss en man med vackra gula manchesterbyxor. Varför finns bredspåriga manchesterbyxor bara för män, inte för kvinnor?

Varför är det alltid tre män och två kvinnor som medverkar i teveprogrammet Stjärnorna på slottet? När man varannan gång kunde bjuda in tre kvinnor och två män?

Varför måste jag se reklam i 15 minuter när jag har betalat för att se en film? Bioreklamen borde komma på slutet och de som vill sitta kvar och se den köper biljett till lägre pris.

Varför har inte Agne och Agnes delad namnsdag? När Ingvar och Ingvor har det?  Och Ernst och Erna?

Skogstokig kommer av ordet oxtokig, menade språkvetaren i radioprogrammet Språket häromdagen. Oxar blir inte tokiga, de är tröga, stabila djur. Men en ko som längtar efter en oxe eller tjur kallades förr oxtokig, sa språkvetaren. Längtar kossan verkligen efter en oxe? Är det inte en tjur? Varför sa man inte tjurtokig?



lördag 4 april 2015

Glad påsk med perfekta ägg!


"Spanarna" är det bästa som radion har. Jag lyssnar med entusiasm på varje program och lär mig allt möjligt. I går fick jag veta av Göran Everdahl hur man pocherar ägg: man häller ägget i en sil så att den tunna äggvitan rinner av och sedan snabbt ned med ägget i kastrullen.

Eftersom jag numera aldrig prokrastinerar med något, gick jag direkt ut i köket och tog fram ägg, sil och kastrull. Och har man sett, mina pocherade ägg blev formsköna skapelser! Perfekta, faktiskt.


Målaren Piero di Cosimo, son till hantverkare,  föddes i Florens 1462. I Washington DC har man ställt ut 44 av hans verk. Giorgio Vasari, som var samtida, skrev i sin biografi över Piero att målaren inte stod ut med spädbarn som gråter, män som harklar sig, munkar som sjunger och klockor som ringer. Vasari berättade också att målaren avskydde att få huset städat och att han levde på ägg; han kokade 50 ägg åt gången när han ändå kokade klister. Ska vi tro på det? Nej, Vasari misstänks för att ha skarvat en del. Den som äter 50 kokta ägg innan de blir dåliga -- och på 1400-talet fanns inte kylskåp -- kommer att bli sjuk. Några små ägg till påsk kan vi dock unna oss.

Vägg vid Stora Gatan i Sigtuna.
Glad påsk till alla, med eller utan pocherade ägg!