fredag 30 december 2016

Gott nytt mysigt 2017 med hygge

Smörgåsbord och ombudsman, se där två svenska ord som är spridda över världen. Men har någon hört det lilla trevliga ordet mys utanför Sverige? Nej. Istället har danskarna varit otroligt framgångsrika i att sprida sitt hygge. Nu må vi riktigt hygge oss, säger min danska väninna och menar att vi ska mysa med en kopp te och en kaka vid levande ljus (och helst en brasa också).

Under 2016 har det i USA kommit ut inte mindre än sex böcker om danskt hygge -- uttalas hoo-guh får amerikanarna veta -- och fler utlovas komma på marknaden under 2017. En titel är till exempel How to hygge. The Nordic Secrets of a Happy Life.

Är det för att invånarna tar vara på allt hygge de kan få, som Danmark alltid hamnar överst på listan över världens lyckligaste länder? Danskarna, som köper mest stearinljus av alla i Europa, sitter i sina vackra danska femtiotalsstolar, äter det ena läckra smörrebrödet efter det andra och hygger sig.

Men är allting hygge i Danmark? Invånarna röker och dricker ganska mycket. Och 54 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa; det är inte hygge, det är omysigt, det är som i Sverige.


Önskar alla ett fint mysigt slut på året. Och ett gott nytt år med mycket hygge.....

fredag 23 december 2016

God Jul!

Snart kommer tomten till alla snälla barn. Eller gör han verkligen det? Många barn blir rädda för tomtefiguren och borde få slippa hans besök, det går bra att dela ut julklappar i alla fall. Dessutom kan man fundera på om det är så bra att föräldrar påstår för sina barn att tomten finns. I USA finns en rörelse för att skippa tomtemyten. När barnen kommer underfund med lögnen kan deras tillit brista -- om de vuxna har ljugit om tomten kanske de har ljugit om mycket annat också?

Berätta för barnen att tomtar och troll är sagofigurer, det är mitt råd. Så kan mamma eller pappa, med en tomtemössa på huvudet, dela ut paketen.
God jul!
Tomtarna och djuren i mitt pepparkakestall önskar tillsammans med mig en riktigt god jul till alla!

söndag 18 december 2016

Sigtuna litteraturfestival ställer in

Det har känts som en stor förmån att få lyssna på uppburna författare i två dagar under Sigtuna litteraturfestival. Från Svensk Bokhandel erfar jag nu att litteraturfestivalen ställs in 2017. Så trist! Får innerligt hoppas att den kommer tillbaka 2018.

lördag 17 december 2016

Patti Smith sjunger Bob Dylan

Jag önskar att jag inte hade kommit av mig, jag önskar att jag hade gjort bättre ifrån mig. Sa Patti Smith ursäktande till nobelpristagarna när hon mötte dem i frukostmatsalen morgonen efter nobelceremonin där hon framförde en sång Bob Dylan. Nej, nej, sa pristagarna, tänk inte så. "For us, your performance seemed a metaphor for own struggles".

Det berättar Patti Smith i en artikel i newsletter.newyorker.com (ett nyhetsbrev alla kan prenumerera på, kommer varje vardag). Hon skriver att hon blev tillfrågad i september och planerade först att sjunga en av sina egna sånger. När hon sedan erfor att Bob Dylan var årets nobelpristagare i litteratur ändrade hon sig och ville sjunga en av hans sånger. Men skulle hon duga till det? Vad skulle Dylan säga? Till slut  bestämde hon sig för "A hard rain´s a-gonna fall" -- en sång som hon har älskat sedan tonåren, Patti Smith var 16 år när hennes mamma gav henne den första Dylan-skivan -- och började öva.

När det dags att uppträda gick det fint till att börja med, men sedan vällde en våg av starka känslor fram och hindrade henne att fortsätta. Hon kunde alla orden men de ville inte ut, skriver Patti Smith. Hon bad om ursäkt, samlade sig och kunde sjunga vidare. Hon var tydligt medveten om att Dylans sång börjar med orden "I stumbled alongside of twelve misty mountains" och slutar med "and I´ll know my song well before I start singing". När hon satte sig ned efteråt kände hon misslyckandet  men också en stark upplevelse att verkligen ha gått in i sångtexten.

Den stormande applåd som artisten fick efteråt i Konserthuset måste ha övertygat henne om att  publiken älskade sången, inklusive det lilla avbrottet. Den 30 december kan vi tänka på Patti Smith -- då fyller hon år och firar med att uppträda med sitt band, sin son och sin dotter i Chicago, staden där hon föddes för 70 år sedan.

söndag 11 december 2016

Merstängt i Sigtuna

Om dina kommunpolitiker går ut med beskedet att ditt bibliotek ska bli "Meröppet" i ett högstämt tonläge, som om de väntar sig att låntagarna ska jubla, var på din vakt. Dina politiker, precis som mina, kan gömma ugglor i mossen.

Meröppet! Från 36 till 112 timmar i veckan! Lovade politikerna. Men vad de inte sa var att kommunen samtidigt drar ned bemanningen så att av 36 timmar i veckan med bibliotekarie blir bara 20 timmar kvar. Det fick vi reda på senare. Meröppet betydde merstängt.

En kommun som håller sig med en årlig litteraturfestival borde kunna hålla sig med ett bibliotek med tillhörande bibliotekarie. Det är väl bra att jag kan gå in 112 timmar i veckan och läsa tidskrifter och låna böcker men ibland fastnar man vid utlåningsmaskinen som inte funkar, svär vid kopieringsmaskinen som trasslar och vill beställa en bok som inte finns inne. Kanske behöver vi rentav ett råd från en kunnig människa.

Jag hoppas att Sigtuna kommun återkallar beslutet om neddragning av bibliotekarietimmar.




lördag 10 december 2016

Bob Dylans dag i dag

I dag skulle Bob Dylan ha mottagit Nobelpriset i litteratur ur den svenske kungens hand om han bara hade kommit till galafestligheterna i Stockholm. Tyvärr tackade han nej -- den mannen har givetvis ett späckat schema -- och vi får se i eftermiddag vem han har skickat som sitt ombud.

Många har länge haft åsikten att Dylan är värd ett Nobelpris. På Sigtunastiftelsens arkiv har man tagit fram ett klipp från Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning daterat 26 juni 1970. Rubriken är:
 "Bob Dylan hedersdoktor När får han Nobelpriset?"

I vad som benämns  POP krönika  berättar Håkan Sandblad att Bob Dylan har blivit hedersdoktor i musik vid Princeton university i New Jersey. När han tog emot sin hedersutmärkelse -- och ett fårskinn som present -- var musikanten prydligt klädd i kritstrecksrandig kostym, vit skjorta, skägg och svart kappa. Ingen slips (han är ändå en rebell).

Håkan Sandblad skriver: Det verkar vara dags att fräscha upp den gamla idén att ge honom Nobelpriset. Det låter på något sätt som en logisk utveckling. Motiveringen kan man låna direkt från  Princeton. 

Den motiveringen lyder så här: Ehuru han nu närmar sig den farliga åldern av 30 år, utgör hans musik alltjämt ett autentiskt uttryck för det unga Amerikas oroade och engagerade samvete".