fredag 29 mars 2019

Lämna i tid! Här är tecken på en våldsam man

För mer än 20 år sedan blev Josefin Nilsson förnedrad och skadad av sin partner Örjan Ramberg som dömdes i rätten för misshandel och hot. Josefin Nilsson fick så svåra skador att hon tvingades till upprepade ryggoperationer. Den begåvade sångerskan dog för tre år sedan, 46 år gammal, och den starka dokumentär som ligger på nätet och som teve visar i kväll, ger intrycket att det våld hon utsattes för bröt ned henne och bidrog till en för tidig död.

Finns det uppenbara signaler att lägga märke till för en kvinna som vill undvika att drabbas av en hänsynslös kvinnomisshandlare? Ja, vägen från kärleksfull man till våldsman följer ett visst mönster. Här kommer en lista på vanliga varningstecken:

Stormande uppvaktning
Fantastiska rosenbuketter dag efter dag och intensiva kärleksförklaringar är varningstecken. Sunda män uppvaktar inte på det överdrivna viset.

Stark brådska
Mannen är på och vill ofta flytta ihop med kvinnan omedelbart efter att de har träffats. Han säger att han älskar henne hett och måste få ha henne i sin närhet hela tiden. I själva verket vill han få kontroll över kvinnans göranden och låtanden. Vänta med att flytta ihop tills du har sett mer av mannen.

Självömkan
Mannen berättar många historier om hur illa han har behandlats av sin familj, lärare, chefer, arbetskamrater. Alla har varit elaka mot honom. Han vill få kvinnan att tycka synd om honom och vara omhändertagande.

Kritik 
När den heta uppvaktningen är över börjar mannen kritisera kvinnan: vad hon gör och inte gör, hennes kläder, hennes hår, allt. Den ständiga kritiken av stora och små¨saker bryter ned kvinnan och gör henne osäker. Möts du av upprepad, orättvis, nedgörande kritik, bryt med mannen.

Isolering
Samtidigt med kritiken mot kvinnan kommer mannens försök att isolera henne. Mannen kritiserar hennes släktingar, kallar hennes väninnor för horor och hindrar henne från att träffa dem. Avsikten är att bryta ned kvinnan, göra henne svag, ensam och beroende av mannen. Vänta inte längre. Lämna den mannen.

Stresskänsla
Kvinnan känner ängslan och oro när hon är tillsammans med mannen. Hon får stressymtom som ont i magen, huvudvärk, sömnproblem och ryckningar i ansiktet. Har du inte brutit förbindelsen med mannen, gör det nu.

Misshandel
Mannen sätter upp regler för kvinnan: vilka kläder hon får ha, hur håret ska vara, hur hon får sminka sig, vilka hon får tala med. Minsta lilla avsteg från mannens regler leder till örfilar, slag och annat våld. Våldet och de verbala kränkningarna trappas upp allt eftersom. Kvinnan kan börja frukta för sitt liv.

I det här sena stadiet är det svårt att lämna mannen – eftersom han är hotfull och farlig och vill hämnas – men det går. Ta hjälp av vänner och och gör en polisanmälan.













torsdag 28 mars 2019

Katastroflista bra att ha

"Swedbank misstänks för grovt svindleri" står det i feta bokstäver på Dagens Nyheters förstasida i dag. Rubriken förvånar inte oss som sett Uppdrag Gransknings tre program om banken. 

Häromdagen fastnade jag vid en annan rubrik i Svenska Dagbladet: "Allt fler falska låssmeder".  Artikeln handlade om att den som står utan nyckel framför sin låsta dörr och snabbt behöver hjälp blir lurad av falska låssmeder som annonserar sina tjänster på Google. Kunden ringer intet ont anande till en av dessa fuskare och får betala dyrt för ett undermåligt jobb. 

Jag vill inte bli blåst av falska hantverkare i en krissituation. Därför har jag lagt in en katastroflista på mobilen. En lista med telefonnummer att plocka fram vid akuta behov. Det är, förutom 112 och 1177,  nummer till olika betrodda och av mig kända personer: låssmed, rörmokare, elektriker, bilbärgare. Samt det nummer som behövs för att spärra betalkort.

 



 

söndag 17 mars 2019

Lästips!



Synd att våra tidningar inte satsar på samma bevakning av litteraturen som förr. Nu är det bara tur om man hittar en väldigt bra bok som man inte visste fanns.

Presidentens hatt av Antoine Laurain är ett fynd som jag råkade se på en hylla i kulturhuset Messingen i Upplands-Väsby. Den boken har allt: finurlig intrig, humor, karaktärsbeskrivningar, ett politiskt uppvaknande.  Vill läsa den igen. Vill ha ett eget ex.



Antoine Laurain, prisbelönt författare

söndag 10 mars 2019

Skridskoåkning förr




Såg en ensam skridskoåkare på Sigtunafjärden i går. En av  de sista på isen för den här säsongen. Den öppna vaken där ute blir allt större och sjöfåglarna allt fler.

I kartongen på bilden ligger en medeltida islägg, ett halverat djurben som bands om foten när man ville åka på isen. Isläggen hittades i Sigtunas svarta jord vid en utgrävning för kanske tio  år sedan.

söndag 3 mars 2019

Girighet bakom bankernas penningtvätt

Uppdrag granskning har avslöjat att Swedbank i flera år kan ha sysslat med penningtvätt som har kopplingar till bland annat korruptionsanklagade personer som Viktor Janukovytj, Ukrainas expresident. Andra stora banker, som Nordea, är lika goda kålsupare.

Det är en girighet som ligger bakom det här som är väldigt svår att förlika sig med och det måste få ett slut. Säger Riksgälddirektören Hans Lindblad till DN (23 februari):
– Det är bekymmersamt med den återkommande girigheten som materialiseras i återkommande misstankar om penningtvätt och annat bedrägligt beteende.

Där det finns pengar, där finns det aktörer. Det är en gammal sanning. Var finns det mer pengar än i bankvärlden? Var är frestelserna att sko sig större än där? Ingenstans behöver därför övervakningen vara lika noggrann. I dag ser vi att kontrollerna av bankerna är otillräckliga.

Men var kommer girigheten ifrån? Charles Darwin trodde inte på djävulen. Men vi har vårt ursprung. Man is descended from a hairy quadruped furnished with a tail and pointed ears, probably arboreal in its habits and an inhabitant of the Old World, påpekade han i "The Descent of Man" år 1871. Girighet, sa Darwin, var ett arv från aporna.

"Our descent then, is the origin of our evil passions" skrev han i en anteckningsbok. Människan har sitt ursprung från en hårig, svansförsedd, skogslevande apa. Sedan har den upprätta, högtstående, mindre håriga kulturmänniskan växt fram, men när ett tillfälle yppar sig, som när en bank får ett lukrativt erbjudande den inte kan motstå – vi betalar mycket bra om vi får tvätta hos er – faller moralen bort.

lördag 2 mars 2019

Arla går över till mer plast

Det är tråkigt men Arla tvingar mig att ändra matvanor. Jag kan inte fortsätta köpa deras yoghurt  sedan de bytt från behändig enliters-tetra till en hög, smal, obekväm cylinder med överdel i plast.
 
Arla försvarar sig i Svenska Dagbladet med att tetrabriksmaskinerna var gamla och det gick inte längre att köpa reservdelar. Det är möjligt, men varför inte låta bygga nya maskiner för en liknande förpackning?

Arla skriver att "det är en bra förpackning som man till exempel kan skaka och lägga ner i kylskåpet." Vem har  behov av att lägga ner sin yoghurt i kylskåpet, då tar den ju bara mer plats. Företaget påstår också att "genom att fälla ut flikarna i botten så kan man enkelt pressa resterna ur kartongen precis som med Tetra Brik." Jag har prövat. Det är ett kladdigt arbete som man gör en enda gång. 

Plast tillverkas av icke förnybart material. Plast hamnar förr eller senare i haven. Mellan Kalifornien och Hawaii ligger Great Pacific Garbage Patch, med en ytstorlek som två gånger Texas. Man räknar med att det finns fyra lika stora platsansamlingar till i våra hav. Hälften av dessa skräpsamlingar utgörs av "spöknät" som kan strypa sälar och sköldpaddor.

Experternas prognos är att år 2050 kommer det att finnas mer plast än fisk i haven. I det läget går alltså Arla över till en ny förpackning som kräver än mer plast.

Yoghurten är precis lika god som tidigare, skriver Arla på sin förpackning. Nej, det är den inte. För vi kan inte äta den utan att vara uppbragta och då smakar ingen mat.