måndag 26 juni 2023

Brev från Sevres

I det senaste avsnittet av Engelska antikrundan på SVT visade man ett par vackra pjäser från Sevres. Det kom mig att tänka på att jag en gång för längesedan hade en korrespondens med den berömda franska porslinstillverkaren. Jag var ung elev vid ett lärarseminarium och skulle producera en uppsats om Sevres. Jag skrev och bad att få veta något om fabriken, dess produktion och historia. La Manufacture de Sevres skickade mig snällt den begärda informationen som jag fortfarande har i behåll. 

Det bruna kuvertet är adresserat till Mademoiselle Hustina Nastund Röbäcksby/Umeå (Suède).  Svårt felstavat namn (min handstil kan ha varit lika dålig och lätt att feltolka då som nu) men brevet kom fram.




torsdag 22 juni 2023

Fler fjärilsarter i Sverige



 

Klimatförändringen för med sig olika saker. Nu har forskare konstaterat att den högre medeltemperaturen jämte förändrad markanvändning inneburit att vi fått fler fjärilsarter i Sverige. 

Century-long butterfly range expansions in northern Europe depend on climate, land use and species traits, Communications Biology. 

Virginia Woolf tyckte mycket om fjärilar, som hon tillsammans med sina syskon brukade samla när hon var barn. Därför fick gröna fjärilsvingar omge bilden av den unga, vackra Virginia på omslaget till min biografi över henne.

söndag 11 juni 2023

Personligt

När New York  Review of Books utlyste en tävling om bästa kontaktannonsen blev den här en så kallad runner-up (23  febr.  2023, s 42).

Depressed female writer seeks female Passionate Apprentice to Voyage Out To The Lighthouse and spend The Years together Among The Waves editing my Writer's Diary. A Room of One's Own provided. Reply Orlando, Kew Gardens. 



lördag 3 juni 2023

Snart firar vi Dalloway Day

Det är redan 3 juni och alla vänner av Virginia Woolf frågar sig hur de ska fira Dalloway Day. Jag får ett meddelande från The Virginia Woolf Society i London att man där lägger firandet till lördagen den 17 juni. Det kommer att bli en guidad vandring i Bloomsbury, ett föredrag om Blomsburygruppens klädstil och ett föredrag om Bloomsbury in Society: Parties and Hostesses. Så gärna jag hade velat kvista iväg till London för att vara med om alltsammans. 

Här i Uppsala ska vi fira onsdagen den 14 juni vilket passar mycket  bra: romanen Mrs Dalloway tilldrar sig en onsdag i mitten av juni 1923. Det är precis 100 år sedan. Woolf-kännaren Daniel Ogden och jag kommer den kvällen att samtala om Virginia Woolf på The English Book Shop. Köp din biljett nu om du har möjlighet, för det kan fort bli fullbokat.