onsdag 27 februari 2019

Rapport från Bedrägericenter



I går slog de första krokusarna ut. Ljuvligt.

Samtidigt kom det en mindre glädjande rapport från Polisens nationella bedrägericenter. Vid en summering av 2018 fann man bedrägeribrotten det året ökade med 25 procent jämfört med 2017. Vart 6:e anmält brott handlade om ett bedrägeri. Enligt Brottsförebyggande rådet utgör i dag bedrägerier hela 17 procent av den totala anmälda brottsligheten.

Just nu varnar Polisen för bluffmejl som påstås komma från Skatteverket. I ett sådant bluffmejl kan det stå att du är berättigad till att få skattepengar tillbaka. Det enda du behöver göra är att klicka på en länk i mejlet och lämna ut dina koder eller kortuppgifter.  Gör inte det!

Skatteverket skickar aldrig mejl eller sms till oss. Får du ett bluffmejl, radera det.

TÄNK PÅ
Om du klickar på en falsk länk, kan du släppa in ett så kallat gisslanprogram som låser datorn. För att öppna den igen måste du betala den kriminella ligan bakom gisslanprogrammet. Jag träffade nyss en kvinna som råkat ut för detta, skickat bitcoin och sedan  använt tre veckor för att få tillbaka allt i sin dator. Ett helvete, sa hon.

Om du inte är bekant med avsändaren: 
Klicka inte på länkar
Öppna inte bilagor
Svara inte på mejl




tisdag 26 februari 2019

Greta Thunberg på lunch med Financial Times


Financial Times Weekend, som kommer en gång i veckan, har en stående artikel: en reporter bjuder  en aktuell person på lunch och berättar sedan om sina intryck. I senaste Weekend är Greta Thunberg den lunchgästen. FT träffar henne i Stockholm och det blir, förstås, vegetarisk lunchmat.

Reportern är lika imponerad som vi andra. Fantastiskt som den unga flickan har nått ut. Snart känner alla till henne. Och snart börjar allt fler av oss tänka som Greta: vi måste på allvar vara rädda om den jord vi har.

lördag 23 februari 2019

Jag, en oldfluencer

Vårt samhälle förändras och nya yrken behöver tillskapas. Häromdagen kunde jag läsa om en rad nya möjligheter på arbetsmarknaden. Det kommer att behövas molnvakter (säkerhetsspecialister som kan allt om molntjänster), gig-managers (hjälper molnvakter och andra med att boka uppdrag), robotpersonlighetsdesigners, vertikalodlare (tar fram ny teknik att odla på höjden), oldfluencers (äldre influerare som riktar ljuset mot företeelser av betydelse för äldre) och många fler.

Vad är jag kvalificerad  till? Oldfluencer, förstås. På det privatekonomiska området. Någon som råder och varnar. Mitt första råd är detta: Svara inte när telefonen ringer. 
För det första kan telefonen vara en bit bort, du får bråttom för att hinna svara och snubblar på en matta. Nyss kom jag på pendeltåget i samspråk med en kvinna i 60–årsåldern som gick med krycka sedan hon snubblat på en matta i hemmet och brutit foten. Hon hade legat en månad på sjukhus efter att ha blivit opererad och i samband med det fått farliga bakterier i blodet.

För det andra har du ingen aning om vem som ringer. August Strindberg hade telefonskräck och menade "man vet aldrig vem det är som ringer". Så sant. Det vet man inte heller i dag. Dagens bedragare riktar in sig på äldre människor  – även bedragare vill ha bekväma arbetstider, vill jobba på dagtid, och äldre människor är hemma på dagarna samt uppfattas som lättlurade. Bedragare kan fejka ett telefonnummer så att det ser ut som om samtalet kommer från din bank eller från polisen men det är en svindlare som med sin vänliga, förtroendeingivande telefonröst försöker få dig att gå in på din bankdosa för att sno alla pengar.

Svara inte när det ringer. Be alla släktingar, vänner och bekanta att lämna meddelande i telefonen så att du kan ringa upp.




lördag 16 februari 2019

Slut med norsk lax

Vad ska mina fina norska vänner, som jag skattar högt och ser fram emot att äta lunch med om en månad, säga? Kommer de att bli gramse på mig? Men kanske har de själva börjat tvivla på sina nationalprodukt, den som jag har bestämt mig för att inte köpa mer efter att ha läst en upplysande artikel i Filters senaste nummer  (nr 66, februari/mars).


Under rubriken Fula fiskar berättas i text och bild om den norska laxindustrin som pressar ihop ett alldeles för stort antal fiskar i sina odlingskassar med påföljd att laxarna drabbas av sjukdomar och otäckheter som till exempel laxlus; hela 20 procent av laxarna i kassen dör med stora svampangrepp och köttsår på kroppen.

Jag läser om fiskfoder som importeras från Sydamerika och tillförs etoxikin för att hålla sig fräscht på den långa resan till Norge. Etoxikin, ett ämne som används i däckindustrin för att förhindra sprickbildning, misstänks för att ha svåra biverkningar. 

Filter berättar om korruption, forskningsfusk, djurplågeri och mycket annat som förekommer i den norska laxindustrin.  Läs Filter, alla.

torsdag 14 februari 2019

Happy Valentine



Kärlekslås på en bro i Paris
Ber att få önska alla en fin fortsättning på Alla Hjärtans Dag. Jag tycker som vanligt att kaffe med vaniljhjärta är bästa sättet att fira dagen.

måndag 11 februari 2019

Bedragarnas nya knep

Läser detta i SvD i dag: 
Ett nytt bedragarknep som drabbat människor i Östergötland – och som snart kan sprida sig till andra områden – är att bedragaren ringer och påstår att han kommer att leverera ett paket. Om du säger att du inte väntar ett paket svarar bedragaren: "Då är det bäst att vi kopplar till din banks säkerhetsavdelning för annars dras det pengar från ditt konto."
När samtalet "kopplats om" blir du ombedd att logga in till ditt konto på internetbanken för att stoppa betalningen. Den som gör det får sitt konto länsat av bedragaren. 

Använd aldrig, aldrig, aldrig ditt bank-id på uppmaning av någon. Vilka rövarhistorier man än berättar om vad som håller på att hända med ditt konto. Lita på att det varje gång är en bedragare som försöker bluffa dig. 




 

lördag 9 februari 2019

Escoffier, med ett mörkt förflutet

Nämn Auguste Escoffier i ett samtal med en fransman och det är troligt att hans ögon lyser av stolthet vid tanken på den världsberömde restaurangmannen som arbetade hårt för att höja kockarnas status, skrev flera kända kulinariska verk och kreerade härliga desserter som fortfarande tillagas i fina restaurangkök. Persiko Melba, en av dessa klassiska efterrätter, skapade Escoffier i början av 1890-talet till ära för operasångerskan Nellie Melba som rörde vid människors hjärtan (även det fina sommaräpplet Melba är uppkallat efter henne).

Hade Escoffier rent mjöl i påsen? Nej, långt därifrån. Den franske mästerkocken1898 sparkades från sin anställning som chefskock på Savoy Hotel i London den 28 februari 1898 efter anklagelser om att han tagit mutor från hotellets leverantörer och även tagit provision på deras fakturor. Eftersom Escoffier stämde hotellet fick styrelsen gå till botten med anklagelserna, höra vittnen, tala med leverantörer och granska fakturor varefter man kom fram till att chefskocken på bedrägligt sätt tillskansat sig, omräknat till dagens penningvärde, nära 1 miljon pund. Escoffier var troligen vare sig den förste eller den siste korrumperade chefskocken.

På tisdag, den 12 februari, är det 184 år sedan Escoffier gick bort i Monte Carlo. 






söndag 3 februari 2019

Årets matbluff är margarinet Lätta

 

Konsumentföreningen Äkta vara har utsett  Lätta till "Årets matbluff".  Locket visar en rapsblomma  och man läser att produkten är "gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk."

Visst, men margarinet innehåller mycket mer importerad, illa känd palmolja än svensk rapsolja vilket konsumenten blir varse först när hen läser innehållsförteckningen.













Den gula hyacinten, med samma färg som rapsblommman, doftar med äkta, stark, betagande hyacintdoft. 

lördag 2 februari 2019

Om Goethe

I trädgården står en gingko med säregna, tudelade blad. Goethes älsklingsträd, säger jag och försöker låta initierad när jag visar min trädgård. Sanningen är att allt jag har läst av Goethe är Valfrändskap. Den handlar om Edvard, en rik baron i sina bästa år, och hans hustru Charlotte. Ingen bra bok alls, om du frågar mig. Styltig dialog och intrig med noll trovärdighet. Författarens goda rykte kan inte vila på det verket.


Goethe själv menade att Valfrändskap var hans bästa bok men den måste läsas tre gånger för att någon ska förstå att uppskatta den fullt ut. Ferdinard Mount gjorde just det, läste boken tre gånger, utan att ändra åsikt; alla Goethes romaner är dålig litteratur, skriver han i New York Review of Books med anledning av att det kommit en ny biografi: Goethe, Life as a Work of Art av Rüdiger Safrinski.

Jag tar fram en annan bok av Goethe: Johann Wolfgang von Goethes italienska resa. Kostade mig 20 kr i ett antikvariat för flera år sedan. På titelbladet finns en dedikation till Giacomo Oreglia (verksam vid Italienska kulturinstitutet i Stockholm) från vecchio amici Göran Schildt. Boken kom 1961 och dedikationen är skriven i december 1969.

Blev Oreglia glad över boken? Det är möjligt. Läste han den? Nej, boken är inte uppsprättad (till unga läsare: förr kunde boksidor sitta ihop nertill och upptill och på sidan). Kanske hade Oreglia redan läst den. Eller så var han avog mot den tyske berömdheten som var känd för sitt grova språk och förkärlek för grymma tilltag. Ett exempel: på besök hos en herr Glaser såg Goethe en tavla som visade värden i naturlig storlek. När Glaser lämnat rummet tog Goethe fram en kniv, skar ut värdens huvud ur tavlan och stack in sitt eget huvud istället. Nästa dag skrev författaren i sin dagbok: "Retade Glaser på värsta sätt. Hade fantastiskt roligt fram till klockan 1. Sov gott."

Nu ska jag i alla fall sprätta några sidor och följa med Goethe på hans resa i citronernas land.