Nämn Auguste Escoffier i ett samtal med en fransman och det är troligt att hans ögon lyser av stolthet vid tanken på den världsberömde restaurangmannen som arbetade hårt för att höja kockarnas status, skrev flera kända kulinariska verk och kreerade härliga desserter som fortfarande tillagas i fina restaurangkök. Persiko Melba, en av dessa klassiska efterrätter, skapade Escoffier i början av 1890-talet till ära för operasångerskan Nellie Melba som rörde vid människors hjärtan (även det fina sommaräpplet Melba är uppkallat efter henne).
Hade Escoffier rent mjöl i påsen? Nej, långt därifrån. Den franske mästerkocken1898 sparkades från sin anställning som chefskock på Savoy Hotel i London den 28 februari 1898 efter anklagelser om att han tagit mutor från hotellets leverantörer och även tagit provision på deras fakturor. Eftersom Escoffier stämde hotellet fick styrelsen gå till botten med anklagelserna, höra vittnen, tala med leverantörer och granska fakturor varefter man kom fram till att chefskocken på bedrägligt sätt tillskansat sig, omräknat till dagens penningvärde, nära 1 miljon pund. Escoffier var troligen vare sig den förste eller den siste korrumperade chefskocken.
På tisdag, den 12 februari, är det 184 år sedan Escoffier gick bort i Monte Carlo.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar