lördag 29 juni 2019

Lästips

På 1970-talet började lindarna i Stockholm blomma omkring 15 juli, det vet jag bestämt. Häromdagen, när jag var ute på min dagliga promenad,  kände jag den ljuvaste vällukt och såg att lindblommorna i Sigtuna hade spruckit ut, fast vi bara är i slutet av juni. 

I Frankrike har lindarna kanske spridit sin doft i veckor redan. Jag vistas mycket i Paris nu eftersom jag läser Robert Sabatiers charmfulla romaner om Olivier, den blonde gossen som växte upp i 1930-talets Montmartre men blir föräldralös och får flytta till sin välbeställda faster och farbror som bor i ett rikare  område. Sabatier bygger på självbiografiskt material och det är en fröjd att läsa honom.  Det blev totalt åtta böcker om Olivier och jag har kommit till femman.

Tidningen Le Temps har frågat 50 bokmänniskor om vilka 25 böcker på franska språket som de anser vara bäst och sedan sammanställt en lista på le top 50.  Jag letar efter Robert Sabatier men han finns inte med.

https://www.letemps.ch/culture/50-meilleurs-livres-langue-francaise-1900-aujourdhui

torsdag 20 juni 2019

K av Katarina Frostenson

Drabbad av svår nyfikenhet och sensationslystnad öppnar jag K, den sprillans nya boken skriven av f d akademiledamoten Katarina Frostenson. Nu ska jag få veta vilka försonande egenskaper hos Jean Claude Arnault som får henne att älska mannen.

Tyvärr, just det får jag inget besked om. Läsaren får veta att Arnault "har inte alltid varit sedesam"  men att han skulle använda våld och vara annat än chevaleresk mot kvinnor är påhitt: "Det som sker är obeskrivligt orättvist; den elakhet, den småaktighet du utsätts för är utan sans. Du må ha betett lite amoraliskt men detta förtal är förföljelse. Galenskap".

Allt, precis allt, som arton kvinnor – som KF kallar avundsamma megäror, hämndgudinnor och furier – vittnade om i den stora dagstidningen hade de ljugit ihop och skriverierna om Arnault var en kabal. Jag slår upp ordet, kabal betyder sammansvärjning. Att göra så här mot paret är inte mindre än en skandal; skandal, lär jag mig av KF, kommer från grekiska skándalon som betyder förargringsberg, något som reser sig upp, som man stöter sig mot, retar sig på. Mycket, får läsaren veta, beror på att mannen är en främling i Sverige som här kallas den trånga stöveln; han är fransman och, som KF påpekar flera gånger i sin bok, av judisk härkomst. Arnault är förföljd för att han är en främling.

KF går omkring i Paris och röker. Hon sitter på parkbänkar i Paris och röker. När hon inte skriver på sin försvarsskrift.

Jag har svårt att fatta det abstrakta, skriver hon. Det har jag också.Jag har haft svårt att fatta hennes dikter. Men K är en bok som jag kan ta till mig och det finns mycket i den att tycka om.






lördag 8 juni 2019

Från trädgården

 

 

Den senblommande tulpanen Peking har tappat sina kronblad nu. Jag kallar den Peking eftersom jag fick den som en näve lökar av en äldre man en gång när jag föreläste i Norrköping. Vet någon det riktiga namnet? Först är blomman gul med röd kant och därefter blir den rödare och rödare. Mycket vacker. Bildar nya lökar varje år.



torsdag 6 juni 2019

Min tysta stora helg


Röd kastanj blommar på Bergianska trädgården
Talgoxparet försmådde vårt utbud av fågelholkar och valde istället att bygga bo i en trångt utrymme intill glasverandataket. Varje måltid och kaffestund på verandan livas upp det aldrig avstannande kvittret från små hungriga fågelungar och de ansvarskännande föräldrarna flyger av och an.

Vår matsedel i slutet av maj, början på juni livas upp av det vi kan hämta från trädgården. Först är det ramslök, därefter gräslök och sparris (men den gillade inte att bli flyttad). Just nu kan vi plocka vildväxande vårmusseron att steka. Mycket gott.

Ja, de första tio nätterna i juni är min tysta stora helg som jag hela året längtar till och saknar när den är förbi. Aldrig har den varit så vacker på mitt älskade Övralid som nu. Mol ensam har jag gått i den nattliga stillheten och klappat träden och de stora stenblocken. Det är bara synd att man en gång måste dö. Det är väl att man har det oförgätliga ordet: "När jag är, är icke döden och när döden är, är icke jag.

Så skrev Verner von Heidenstam den 3 juni 1933 i ett brev till John Landquist (återgivet i den senares bok Som jag minns dem från 1949) som jag läser för G. Men G håller på de sista tio dagarna i maj, då är grönskan skirare. Vi enas om att då, för snart 100 år sedan, på Heidenstams tid, kom våren senare än nu.
När vi går ut i den tysta stora natten för att klappa äppelträden, känner vi den starka underbara doften av kaprifol. 



söndag 2 juni 2019

Besök i Bergianska trädgården


Schöne von Moskau, världens vackraste syren i min mening
Mme Casimir Périer
När bonusbarnbarnen sjunger i stämmor tillsammans med sina föräldrar låter det så vackert att tårarna kommer, de går inte att hejda. Andra blir lika sentimentala inför en vacker tavla eller en solnedgång vid havet.
Ullungrönn
Manna-ask
Uncle Tom
Den guidade vandring jag fick på Bergianska trädgården i onsdags var också en överväldigande upplevelse. Alla tjusiga buskpionerna och syrenerna och manna-askarna och rhododendronbuskarna och kastanjerna (röd och vit) och ullungrönnarna och mycket annat mallade sig i det vackraste flor

Rosa buskpion
Parksyren
Bergianska trädgården borde varje stockholmare, med anspråk på det goda livet, åka till minst en gång i månaden. Vintertid blommar alltid någonting tjusigt och exotiskt i Anderssons växthus.