fredag 31 juli 2009
Var kommer all fetma ifrån?
Sjukdomar orsakade av övervikt och fetma kostar USA 147 miljarder dollar varje år (motsvarande 1100 miljarder svenska kronor) vilket är 10 procent av sjukvårdsutgifterna i landet. På sjukhusen har man varit tvungen att skaffa bredare rullstolar, bredare operationsbord och bredare svängdörrar för att kunna ta hand om de feta. En firma har specialiserat sig på breda likkistor.
Det har kommit många böcker om hur man går ner i vikt. Det har inte hjälpt, folk blir bara fetare. Nu kommer flera böcker om fenomenet i USA. Elizabeth Colbert har läst dem och gör en genomgång i The New Yorker (20 juli).
När våra förfäder långt tillbaka fick en större hjärna så var de tvungna att äta mer energirik mat för att hålla den med bränsle. Enligt Expensive Tissue Hypothesis utvecklade det hos människan en kärlek till energität mat som var lätt att hantera för matsmältningsorganen. Det är naturligt för gorillor att tycka om blad och lika naturligt för människor att tycka om wienerbröd.
Urmänniskan hade inget sätt att spara mat så hon åt rejält när det fanns god tillgång. Var hon tjock? Nej. Det gavs inte möjlighet att kalasa så ofta. Och det var olämpligt att vara tjock när man skulle jaga vilda djur för att få sin försörjning. I dag är det lätt och billigt att äta energität mat i USA. Som ett par författare som citeras i tidningen säger: Vi utvecklades på savannen i Afrika, men nu lever vi i Karamell-landet.
Det var under 1980-talet som amerikanarna började bli riktigt tjocka. Då gick också priset på läsk, glass och annan fettbildande mat ned jämfört med andra produkter. Men priset är inte enda orsaken till fetmaexplosionen. Mattillverkarna har anställt skickliga konsulter med uppgiften att göra produkterna mer lockande, man vill kreera oemotståndliga varor som ger ”a lot of fun in the mouth”. Produkter som ger ”eatertainment” och som man vill ha igen och igen. Med sina beroendeframkallande produkter skapar företagen överviktiga konsumenter.
Man kan också styra konsumentens beteende på annat sätt. Idén att McDonald skulle börja sälja stora påsar pommes frites stötte först på motstånd hos grundaren Ray Kroc som påpekade att den som ville ha mer frites kunde köpa en påse till. Nej, fick han höra från en man med erfarenhet, folk vill inte köpa två påsar och framstå som frossare. Men att köpa en stor påse går bra.
Det är inte bara fritespåsarna och popcornbägarna som blivit större. Tänk på pizzorna och småkakorna och muffinsarna och lattemuggarna på våra kaffebarer, de är jättestora i dag. Glassarna är större än de var i min barndom samtidigt som barn rör sig mindre än förr. Och det ögat ser, det vill munnen äta upp.
Hur komma till rätta med fetmaproblemet? Jag tror att det behövs mer utbildning i skolorna. Om sambandet mellan mat och hälsa. Om hur fetma uppstår. Och om risken av att vara fet.
torsdag 30 juli 2009
Smakprov från Pekingoperan
Om jag har haft ett tidigare liv så var jag kinesiska den gången. Det förstod jag när jag var i Kina en gång på 90-talet, jag kände mig hemma. Nu har Kina kommit till Sigtunahöjden i Sigtuna för tredje året i rad. Jag var där och kan konstatera att festivalen börjar bli känd och populär, många hade strömmat till (öppet 11-17 slutar söndagkväll).
Inträdet är 50 kr och man får en hel del för pengarna. Barn och vuxna kan vara på festivalen i timmar och ha mycket roligt: klippa papper, måla kinesiska masker, lära kalligrafi, lära mandarin eller se på när en medlem från Pekingoperan sminkar sig.
Varje dag kl 14 kan man lyssna på en konsert med kinesiska klanger. Roligast var den kvinnliga skådespelaren från Pekingoperan som framförde en pantomin, en scen från en bondgård, jag förstod inte allt men att hon hade höns på gården, det begrep jag.
Varje dag kl 15 talar en föredragshållare om Feng shui. Kl 16 är det ett ytterligare föredrag med lite olika innehåll. Och så finns det massor med fina kinesiska saker i butikerna till bra priser. Jag köper julklappar redan nu så minskar stressen i december....
På Sigtunahöjden har man en kinesisk trädgård. Mullbärsträden bjuder just nu söta, goda bär ... Bilderna visar dels prov på den kinesiske grönsaksskulptörens konst, dels en portal från trädgården.
onsdag 29 juli 2009
Glada listan 3
1. Tänk att det finns något så fint som lavendel. Min granne har en bred rabatt av lavendel framför huset.
2. Lyssnade på Petra Medes sommarprogram häromdagen. Hon berättade om sitt långa lidande och jag är glad för hennes framgångar nu. Jag önskar henne allt gott för framtiden.
3. Jag bor så bra promenadmässigt. Jag kan gå åt olika håll -- längs vattnet och i skogen och ibland hus. Det är något att vara tacksam för.
tisdag 28 juli 2009
Glada listan 2
1. Läser Patienten av P D James som kom förra året. Läs! Tänk att den gamla damen skriver så otroligt bra. Om du undrar vad den flera gånger omtalade knutträdgården (knotted garden på engelska) är för något, så har jag tittat på nätet: en mycket strikt, geometrisk trädgård med låga häckar av buxbom och i mellanrummen finns doftande kryddväxter som isop, lavendel och salvia.
2. Jag uppvaktades med en fryst marängtårta på min namnsdag i fredags och tänker på att det finns fortfarande lite kvar av den i boxen.
3. Träffade en klok ung man i kafferummet i tevehuset i fredags. Han berättade att han varit ute med sin enkla utombordare. Och, sa han, när jag sitter där vid kajen och slappar och blundar i min båt så tänker jag på att det finns stora flotta motorbåtar vid andra kajer och människor sitter där och blundar på samma sätt som jag gör, men det är samma blund! Och när människor sitter vid sina flotta pooler och solar sig och jag ligger på en klippa och solar mig, så är det samma sol!
Så är det förstås. När jag sitter på min veranda och lyssnar på grönfink och ärtsångare så är det samma fåglar som de burgna hör från sina altaner.
måndag 27 juli 2009
Glada listan 1
Lyckositen happier.com med över 20 000 medlemmar har listat de tre högst betygsatta lyckostrategierna. Högst betyg fick Three good things. Den strategien är mycket enkel: Skriv varje kväll ner tre bra saker och tänk över dem en stund. Gör så här under en vecka och du kommer att bli lite lyckligare, jag lovar.
I kväll ska jag tänka på dessa tre glada saker:
1. Min granne har ett kolossalt stort fågelbärsträd med mängder av goda, röda bär. Sedan några år har ett vilt fågelbärsträd börjat växa upp på min tomt. Redan är det ganska stort och med samma röda aromrika bär som grannens träd! En skatt att vara lycklig över. Som naturen skänkt mig! Provade att koka saft på bären i går och den fick en fantastisk arom.
2. Hittade de första svamparna. En fin Karl Johan och några kantareller.
3. Har en ny bred vas (utdragen på bredden men samtidigt smal, tänk värmeelement) som jag satte blåklint i. Det blev snyggt. Glad för att jag hittade blåklint vid en vägkant. Gillar blåklint.
söndag 26 juli 2009
Välsignat regn
lördag 25 juli 2009
Gomorron Sverige
Vad alla kanske inte vet är att Elisif Elvinsdotter har skrivit mycket fina ungdomsböcker. Hon och jag träffades första gången i en skola på Koster för längesedan där vi var för att tala om vårt skrivande, men det hade Elisif glömt.
Det var roligt att sitta i kafferummet med Göran Hägg, Maria Abrahamsson och Lotta Gröning (Nyhetspanelen). Och det var roligt att få en liten pratstund med Helen Johansson, min favorit bland tevemeteorologerna, som jag känner sedan tidigare. Hon berättade att hon just satt upp en flaggstång på lantstället. Tillverkad av en gran från den egna tomten.
Vem kan ha nytta av min nya bok? Alla, både unga och gamla, som tycker att livet inte är på topp. Vad vinner man på att läsa den? Jag ger en meny med olika strategier som man kan välja bland. Följ den eller de som passar dig bäst. Jag törs lova att du blir gladare och mår bättre.
Här är fyra särskilt verksamma strategier att börja med: 1. Motionera. 2. Skriv dagbok. 3. Gör något roligt lite oftare, helst tillsammans med en vän. 4. Gör något gott för en annan människa.
Jag läser en intervju med Barbro Lindgren i Dagens Nyheter i dag. Hon säger att hon gick förbi ett äldreboende i Borgholm och såg en ensam kvinna sitta vid fönstret. Då lyfte hon upp sin lilla hund och vinkade åt kvinnan. "Och jag såg att hon blev mycket glad " säger Barbro Lindgren. Ja, det är sådant vi ska göra mer av. Det fyller både oss själva och den andra med glädje.
torsdag 23 juli 2009
Särbehandling
Hur skulle du ha gjort?
1. Anslagit en vänlig och humoristisk ton och sagt till mannen ”Stopp där, jag var faktiskt före”.
2. Lämnat biblioteket och svurit på att aldrig återvända.
3. Väntat på bibliotekarien och sedan inte sagt ett knyst.
1. Det bästa alternativet men jag kom mig inte för, jag blev så förbluffad. 2. Går bort, jag klarar mig inte utan mitt bibliotek! 3. Går också bort. Den som blir diskriminerad måste markera, hur ska vi annars få det att upphöra.
Jag väntade tills bibliotekarien kom tillbaka efter en bra stund och frågade med ett leende på läpparna om hon var medveten om att hon favoriserat en man framför en kvinna, bad sedan om hjälp och bestämde mig för att som tidigare betrakta varje bibliotekarie som min bästa vän.
onsdag 22 juli 2009
Rasande författare
Sedan dess har diskussionens vågor gått höga. Får en författare försvara sig? Eller ska han/hon alltid vända andra kinden till? Och de Botton säger att han ångrar att han inte skrev ett vanligt pappersbrev och postade det i ett kuvert, men han trodde ju att hans inlägg bara skulle läsas av Crain...
Henrik Ibsens råd till Georg Brandes var detta: ”Titta rakt fram och svara aldrig med ett enda ord. Om du vill skriva polemik, rikta inte din polemik mot en viss person; visa aldrig dina fiender att deras ord har haft någon effekt på dig, uppträd alltså som om du inte alls misstänker att det existerar någon motsättning. ”
tisdag 21 juli 2009
Sol och vår
Varför heter det sol och vår? Det beror på att en bedragare av den här sorten brukade få kontakt med sina offer via annonser i olika tidningar. Han undertecknade sina kontaktannonser ”Svar till sol och vår”.
måndag 20 juli 2009
Skriv ditt liv
Mot fyren var ett terapiarbete för Virginia Woolf. När boken var klar fick hon ett annat lugn. Virginia Woolf hade nu skakat av sig modern. Hon var inte längre hela tiden närvarande i Virginia Woolfs vardag.
Om du har en barndom som tynger dig, skriv om den. Skriv om hur det var att vara mobbat barn/styvbarn/fosterbarn/oönskat barn/ handikappat barn. Du kommer också att känna en stor befrielse. Jag använde en vecka förra månaden till att skriva om mina fyra första år med utgångspunkt i några fotografier som finns sparade. Det var inte enkelt att ta fram sina minnen men nu känner jag en lättnad. En vecka som gjorde skillnad.
En pensionerad väninna har använt ett år för att skriva om sitt liv. Nu mår jag bättre, det finns faktiskt saker som man kan göra själv för att må bättre, säger hon.
söndag 19 juli 2009
Förklarat ljud
lördag 18 juli 2009
Besök i Mariefred
Vi började besöket med att lyssna på musik i kyrkan kl 12 (varje lördag under sommaren är det musik i kyrkan vid samma tid). Heri Eysterlid hette mannen som spelade all möjlig glad musik på den välljudande orgeln.
Under sommaren är det loppis vid Hamnplan. Jag avstod med svårighet från att köpa sex vackra blå tallrikar och två tunga mässingsljusstakar -- vid min ålder har man allt det man behöver.
fredag 17 juli 2009
Ny utställning på Tate Gallery
Utställningen omfattar bland annat en halvtimmeslång intervju med poeten och översättaren Michael Hamburger. Hamburger (som översatt bl a Hölderlin och Celan) berättar om sina äppelsorter i trädgården i Suffolk -- vad de heter, hur de smakar, när de är som godast -- som han samlade under ett helt liv och dog ifrån år 2007.
Om man googlar på Michael Hamburger får man se en vacker bild där poeten tittar genom ett fönster in i ett rum fyllt av äpplen. Man får lust att åka till London. Utställningen pågår till 23 augusti.
torsdag 16 juli 2009
Arkeologisk vandring i Sigtuna
Följde med museichef Sten Tesch på en intressant arkeologisk vandring i Sigtuna i går. Vi fick höra mycket om Sigtunas tidiga historia -- Sigtuna är Sveriges äldsta stad -- och se flera intressanta saker.
Lärde mig ett nytt begrepp – liturgisk kam. Flera sådana fint dekorerade kammar av elfenben har hittats i jorden i Sigtuna. De tidiga biskoparna använde den i sin förberedelse för mässan. Medan de uttalade en särskild bön kammade de håret för att rena huvudet från syndiga tankar. Bilden visar en av de liturgiska kammar som hittats i Sigtuna.
Lärde mig också att man inte ska ställa några Göteborgsfrågor under en vandring, det får guiden att tappa tråden. Göteborgsfrågor är alla frågor om sådant som inte hör till ämnet.
Stens nästa vandring går onsdagen 22 juli. Ring muséet 08-591 266 70 för att be dem lägga undan en biljett, pris 60 kr.
onsdag 15 juli 2009
Att njuta nu
Njutning är en viktig del av lyckan. Vi måste tillåta oss att så ofta som möjligt njuta av allt som vi har råd till och som inte skadar någon annan. Jag skriver mer om det i min bok Tankar om glädje och vardagslycka.
Just nu njuter jag av lindarna som blommar överallt i Sigtuna. Den doften – som nu avlöser smultrondoften från schersminbuskarna -- fyller atmosfären och går inte att ta fel på.
tisdag 14 juli 2009
Hemma hos Darwin
Men i övrigt blev Emma kritiserad för att det såg ut som Jerusalems förstöring hemma hos familjen -- släktingarna brukade börja med att städa huset när de kom på besök -- och för att barnen levde rövare. Min fasta övertygelse är att Emma led av ADD (Attention Deficit Disorder) som kännetecknas just av en oförmåga att fokusera på arbetsuppgifter och en tendens att skjuta upp det som måste göras.
Jag känner flera kvinnor med ADD -- ADD drabbar fler kvinnor än män -- och hemma hos dem ser det inte heller alltid så välstädat ut. You Mean I´m Not Lazy, Stupid or Crazy heter en en bok om ADD skriven av Kate Kelly och Peggy Ramundo.
Men familjen Darwin hade tjänare? Javisst, men någon skulle leda deras arbete om saker skulle bli gjorda.
I programmet sägs att Charles Darwins far vägde 153 kilo. Ja, han vägde 153 kilo när han vägde sig sista gången. Sedan blev han tjockare, skriver Darwin i sin självbiografi.
måndag 13 juli 2009
Blommande träd
Förra året planterade jag en ros vid foten av Cox Orange, Reine Claude d´Oullins och Gul Richard. Det är ingen riktigt bra idé för rosorna ökar bladmassan i trädet och det betyder risk för svampangrepp. Jag beskär nu istället träden noga -- sommarbeskärning givetvis för att slippa vattenskott -- så att det är riktigt glest mellan grenarna.
Jag gillar när det tittar fram rosor i trädkronan, det ser roligt ut. Trädet får en andra blomning. Och i den här lilla trädgården utgör träden en naturlig spaljé som gör att jag får plats för fler rosor.
Bilden visar ljuvliga New Dawn i Cox Orange-trädet.
söndag 12 juli 2009
Abebooks
Jag har fått veta att boken kommer omkring den 9 september. Boken kostar 1 dollar, frakten 9 dollar. Priset är rimligt för en bok som jag inte kan få tag i på annat sätt. Och den som väntar på något bra väntar aldrig för länge.
lördag 11 juli 2009
Vikingaläger i Sigtuna
Du ser gammalt hantverk som smide, nålbindning, träsnide och bandvävning, du kan köpa smycken och pröva bågskytte. Du har också möjlighet att göra en tur på sjön i vikingaskeppen Nöireven och Langsveiger som var med i filmen om Arn.
Vikingalägret är ett samarbete med Historiska muséet i Stockholm.
fredag 10 juli 2009
Growing Good Kids Book Award
Ibland blir man lite lycklig av något man ser på nätet. I dag blev jag extra glad. Hade problem med Safari och surfade runt lite mer än jag brukar när jag kom in på en blogg där en Cynthia Leitich Smith år 2006 skrev om vilka som fått ”Growing Good Kids – Excellence in Children´s Literature Award”.
Det visade sig handla om ett program som startade 2005 och är ett samarbete mellan American Horticultural Society och Texas A & M University´s Cooperative Extension Service. År 2005 valde en jury ut de bästa 40 böckerna för barn och ungdom om trädgård, det man kallar klassiker. Nu väljer juryn ut fem nya böcker varje år som hedras med en utmärkelse.
Tänka sig, år 2006 var Lilla äppelboken som översatt till engelska heter Our Apple Tree en av fem utvalda böckerna! Min bok har underbara illustrationer av Kristina Digman som jag ringde omedelbart. Hon blev också uppåt, så klart.
Men hur kommer det sig att nyheten når oss först efter tre år och då bara av en slump? Ingen av oss vet. Det amerikanska förlaget lät nog aldrig nyheten gå vidare till det svenska förlaget Rabén & Sjögren. Strunt samma, sena goda nyheter är också glada nyheter.
torsdag 9 juli 2009
Kaffe utan koffein
Kaffe är inte en hälsodryck för alla, påpekar en läsare som slutade med den svarta drycken för ett år sedan. Koffeinet är inte bra för oss med hjärtflimmer, säger han.
onsdag 8 juli 2009
Smink och små plagg säljer bra
I The Independant läser jag att försäljningen av underkläder har gått upp under det senaste året. Man säljer lika mycket extravaganta underkläder nu som man förr gjorde endast till jul. Nätstrumpor har till exempel ökat 50 %, strumphållare 71 %. Trots kris. Trots arbetslöshet. Kanske på grund av kris och arbetslöshet.
Läppstift säljer också bra i dåliga tider. Har man inte råd med ett smålyxigt plagg har man i alla fall råd med ett nytt läppstift. Sambandet mellan dåliga tider och läppstift har till och med ett internationellt namn: The Lipstick Index som myntades av Leonard Lauder, styrelseordförande i den amerikanska kosmetikabjässen Estée Lauder.
Läppstiftsindexet är en indikator som betyder att när börskurserna dyker, så skjuter sminket i höjden. Samma index går att använda på motsatt vis: När läppstiften storsäljer är det lågkonjunktur.
I Ryssland ökade läppstiftsförsäljningen explosionsartat under den ekonomiska krisen 1988. I USA fördubblades försäljningen av läppstift genast efter den 11 september 2001. Och hösten 2008 ökade läppstiftförsäljningen i USA med 40 procent.
måndag 6 juli 2009
Kaffe för minnet
Kaffe kan skydda från alzheimer, står det i tidningen i dag. Visserligen har forskarna bara sett det på möss ännu. Äldre möss som fick koffein i dricksvattnet blev bättre på minnes- och problemlösningstester. De fick också en minskad mängd senila plack i hjärnan.
söndag 5 juli 2009
Dammvippa till datorn
På Grönsöö slott nyss köpte jag en dammvippa av strutsfjädrar. Har aldrig ägt en dammvippa förut men det verkar fungera, man sveper vippan över datorn så blir den dammfri. Sedan måste man ut och skaka vippan förstås. Man kan stryka den över halsen också -- svalt, mjukt, skönt.
Men hur plockar man fjädrarna? Inte från levande strutsar väl? Av den bifogade etiketten får man intrycket att vipporna tillverkas av Sahlins struts i B0rlänge. Jag ringde dit. En liten del av Sahlins fjädrar går till flugbindare, resten kastas.
lördag 4 juli 2009
Nytt museum på nätet
Sedan några dagar har flera svenska muséer en gemensam sajt, digitaltmuseum.se. Vill man till exempel se föremål från Nordiska Muséet är det bara att ta fram deras sida och välja ett sökord.
fredag 3 juli 2009
Född kvällstrött
En granne som brukar följa det jag skriver frågade om jag verkligen är uppe sent på natten. Nej, det är jag inte. Jag är född kvällstrött och sover helst vid 10.
Nytt sommarkafé
Begav oss till Krusenbergs herrgård utanför Uppsala. Trots lågkonjuktur och trots sommarhetta var där inte alls dött, tvärtom. Till vår glädje hade ett sprillans nytt kafé öppnat i det gamla brygghuset dagen innan. Man sitter vid vattnet och ser ut över sjön. Glöm inte baddräkten, här finns en fin vik.
onsdag 1 juli 2009
Konsten att skriva en kärleksroman
Jag har inte tänkt börja skriva kioskromaner men vill inte undanhålla intresserade den handledning i konsten som jag hittade i The New Yorker. Där berättas om en ny bok med titeln Beyond Heaving Bosoms: The Smart Bitches´ Guide to Romance Novels.