lördag 24 februari 2018

Lästips för bokcirklar: Ormen i Essex

Ormen i Essex av Sarah Perry är en roman förlagd till viktorianska England. Huvudpersonen är Cora, en lång, kraftigt byggd, rik änka som har råd med siden men hellre går praktiskt klädd i mansrock och stövlar för att leta fossiler i leran. Martha (hennes barnflicka, väninna och sängkamrat), Luke (skicklig kirurg) och Will (präst) -- alla tre tillber Cora. Andra viktiga personer i boken är Coras son Francis, Wills döende hustru Stella och Lukes förmögne vän Spencer (som älskar Martha).

Boken har kallats "en av det senaste årtiondets mest oförglömliga historiska romaner" i Sunday Times men jag är inte helsåld. Det kan delvis bero på översättningen som inte flyter som den borde. Jag stannar ofta till och undrar vad det kan ha stått i ursprungstexten. På ett ställe berättas till exempel att vid en jordbävning åtta år tidigare hade ett nedfallet tak krossat en liten pojke som låg och sov i sin vagga. Lite senare får läsaren veta att ingen miste livet vid jordbävningen. Men det stackars döda spädbarnet då? Jag gissar att Sarah Perry skrev crushed som kan betyda krossad eller klämd; det lilla barnet fick något över sig och klämdes i vaggan.

Ormen i Essex, som man kan diskutera länge, borde vara den perfekta bokcirkelboken. Hur svårt måste inte Cora ha haft det i sitt äktenskap och hur kan hon ta så lätt på sitt lidande efteråt att hon till och med gillar det breda ärr som maken brände in på hennes hals? Vad fattas Francis, ett barn som modern inte kan älska? Alla medelklassfamiljer och däröver hade tjänstefolk på den här tiden men i boken lyser de med sin frånvaro, varför?

lördag 17 februari 2018

Paraplyologi



Det finns en målning av Pierre-Auguste Rodin med titeln Les parapluies målad på 1880-talet. Tavlan visar välklädda människor som myllrar med paraply i händerna. Närmare än så kan jag inte beskriva verket eftersom jag har stött på det i Paintings in Proust av Eric Karpeles och boken visar bara ett utsnitt av tavlan. Jag kände inte till Karpeles bok tidigare (den utgavs första gången 2008) men fick syn på verket en dag när bibliotekarien på Sigtunastiftelsen packade upp nyinkomna böcker. Paintings in Proust, med sina 209 illustrationer, är en dröm för alla Proustvänner eftersom den upptar alla de konstverk och konstnärer som är omnämnda i författarens roman På spaning efter den tid som flytt. 




Då och då kostar jag på mig att beställa en bok från abebooks.com. Den nyutkomna boken Brolliology av Marion Rankines, som utgavs förra året, kom i brevlådan i går och är en fest att läsa.
Jag söker Rodins paraply-tavla men den finns inte med i Rankines bok som innehåller en mängd roliga illustrationer, utdrag ut romaner som upptar paraplyer och en massa kul information om paraplyets historia, användbarhet och utbredning i världen.

Marion Rankines bok låter dig veta allt om paraplyer
Charles Dickens kallade parasollet "The lady sister of the umbrella" medan Emily Dickinson
menade att "The parasol is the umbrella´s daughter. Här är hennes dikt:

The parasol is the umbrella´s daughter
and associates with a fan
while her father abuts the tempest
and abridges the rain

The former assists a siren
in her serene display
but her father is borne and honored
and borrowed to this day


söndag 11 februari 2018

På iscafé



Iscaféet i Sigtuna väntar på besökare
I Jukkasjärvi finns ett världsberömt ishotell men i Sigtuna har vi sedan några dagar nere vid Mälarstranden ett trevligt inrett iscafé som jag kan rekommendera. Dit ska jag gå med G på fettisdag  och vi tar med sittunderlag, en kaffetermos och ett par semlor från Tant Brun som bakar erkänt goda sådana.

Sittgrupp med plats för tre
Annars tycker jag att vi kan göra oss av med vintertiden. En människa som säger att hon gillar snö och kyla hycklar, tror jag. De som verkligen älskar att frysa om hakan och halka omkull på förrädiska isfläckar måste vara lätt räknade. Inte heller kan man klä sig mot kylan. Det spelar ingen roll hur mycket jag byltar på mig. När jag möter dessa ungdomar som har stora revor på sina jeansknän  eller ett naket område mellan skon och byxan huttrar jag till varje gång.

Det måste bi slut på hoppandet från vintertid till sommartid tillbaka till vintertid. En människa kan bli konfys och få sömnstörningar för mindre. Hoppas motståndet blir så stort att EU bestämmer sig för att behålla sommartiden (så vi får ljusa julikvällar) men avskaffar vintertiden. Vintermorgonen kommer att vara mörk någon timme till men vad gör det. Jag vistades två januariveckor på Island för några år sedan. Där ljusnade det först vid klockan 11,  det vänjer man sig vid.



söndag 4 februari 2018

2018 blir bedrägeribrottens år

Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt jobb, står det i Svenska Dagbladet i dag. Han, som är ordförande i Trygghetskommissionen (en organisation tillsatt av försäkringsbranschen), ska bli utredare av vardagsbrott. Då har han att göra.

2018 blir bedrägeriernas stora år, då peakar det, förutspådde Calle Norlén i radioprogrammet Spanarna i fredags. Därefter kommer bedrägeribrotten att avta. Om det vore så väl. Tänk om vi allihop kunde lära oss att genomskåda de knep och lister som bedragarna använder för att komma åt våra konton. Men det är omöjligt, eftersom skurkarna hela tiden tänker ut nya former för att svindla oss.

Calle Norlén berättade om bedragarnas nya metod: med hjälp av artificiell intelligens och algoritmer  kan man lätt imitera någons sätt att skriva till en viss person. Säg att du brukar uttrycka dig efter ett visst mönster när du skriver till vännen Lisa. Hur ska hon förstå när hon får ett mejl i samma stil -- Kära polare Lisa som hatar vintern, hur har du det? Hopkrupen framför kaminen kanske? Kolla på den här länken som visar labradorvalpar som leker i det vita! De gillar verkligen snö! Je t´embrasse! Camilla -- att det inte är du som är avsändare utan en gangster? Lisa klickar inte ont anande på länken för att se gulliga valpar och datorn låser sig drabbad av utpressningsvirus. Varning: klicka aldrig på en länk utan att först ha fått bekräftat att den är helt säker!

Jag har roat med mig att samla rapporter om bedrägerier och misstänkt fusk under förra månaden.

Bedrägerier januari 2018

Svenson F. Trycket ökar mot assistansfusk – tillstånd dras in efter granskning. Svenska Dagbladet 4 januari 2018
Assistansersättning är pengar som ska hjälpa funktionshindrade till ett bra liv. Nära 4 miljarder kronor har utbetalats till kriminella assistansbolag under 2017. Samma år har Försäkringskassan stoppat utbetalningar till 18 assistansbolag.

Bornemann J. TT. Åklagaren yrkar på fängelse för Muller. Svenska Dagbladet 4 januari 2018
Åklagare yrkar fängelsestraff för Saab Automobiles siste vd Victor Muller som åtalats för grovt svindleri. Enligt åklagaren försökte Victor Muller lura omvärlden att Saabs ekonomi var under kontroll våren 2011, ett drygt halvår före konkursen.

Österberg T. Allt fler misstänkta insiderfusk anmäls. Svenska Dagbladet 4 januari 2018
Under 2017 kom 368 anmälningar om misstänkta insiderbrott vilket är nära 70 procent mer än under 2016. Även antalet misstänkta marknadsmanipulationer har ökat från 148 anmälningar under 2016 till 267 anmälningar under 2017.

TT. Domstol stoppar IOGT-NTO:s säljmetoder. Svenska Dagbladet 4 januari 2018
Patent- och marknadsdomstolen kräver att IOGT-NTO upphör med sin vilseledande telefonförsäljning av lotter.

TT. Okänt kött i vart tredje prov när köttfärs testades. Dagens Nyheter 5 januari 2018
När myndigheterna i Västra Götaland och Halland under 2017 kontrollerade butiksmald nöt– och blandfärs såg man att cirka 30 procent av nötfärsen innehöll annat kött: i flera fall gris men även får och get. Många färser innehöll även mer fett än vad som stod angivet på förpackningarna.

Ölander M. Karins mamma bestulen av falsk ”lampkontrollant”. Expressen 6 januari 2018
Bedragare som påstod sig vara utsänd för att kontrollera belysningen letade igenom bostaden och stal guldsmycken från en ensamstående, 90-årig kvinna.

Fernholm A., Eldh G. Godisindustrin betalade forskare för att sprida negativ bild av fett. Svenska Dagbladet 8 januari 2018
Sockerindustrin betalade forskare för att tona ner faran med sockerrik och sprida en negativ bild av fett.

Ståhlberg C. Miljonanslag stoppas. Dagens Nyheter 10 januari 2018
Vetenskapsrådet drar in forskningsanslag på 3,3 miljoner kronor till en professor vid Uppsala universitet som i december 2017 fälldes för forskningsfusk. Mannen stoppas också från att söka nya anslag från Vetenskapsrådet under de närmaste två åren.

Lundin T. Minister hittade på land – får nu sparken. Svenska Dagbladet 11 januari 2018
Polens utrikesminister Witold Waszczykowski sa att han träffat representanter för San Escobar, ett land som inte finns på kartan. Han varnade också för att Europa förstörs av cyklister och vegetarianer. 

Tuvhag E. Svenska fonder döms för regelvidriga säljmetoder. Svenska Dagbladet 11 januari 2018
Svenska Fonder AB döms att betala 400 000 kronor i marknadsstörningsavgift efter att under en lång tid ha fakturerat konsumenter utan giltiga skriftliga avtal.

Gustafsson A, Röstlund L. Direktör kallar sig läkare -- mot lagen. Dagens Nyheter 11 januari 2018
Andreas Ringman Uggla på Karolinskas universitetssjukhus utger sig för att vara läkare trots att han saknar läkarlegitimation.

Rex M. Lönner misstänkt – Riskerar åtal för insiderbrott efter aktieförsäljning i Oasmia. Dagens Industri 10 januari 2018
Karo Pharmas ordförande Andreas Lönner misstänks för insiderbrott i samband med försäljning av aktier.

Olsson D. M-toppen Maria Rydén åkte på privata lyxresor under betald arbetstid. Expressen 13 januari 2018
Maria Rydén, moderaternas kommunalråd i Göteborg, avslöjas med att under flera år ha åkt på semester utomlands på betald arbetstid.

Svensson F. Funktionshindrade tas till Sverige för att få ersättning. Svenska Dagbladet 16 januari 2018
Regeringens utredare bedömer att 3-6 procent av utbetalningarna av assistansersättning utnyttjas av bedragare i brottsligt syfte. Det handlar om mellan 900 miljoner och 2 miljarder kronor under ett år.

TT. Arbetskraftinvandring bakom assistansfusk. Dagens Nyheter 17 januari 2018
Fusket med assistansersättning uppgår årligen till uppemot två miljarder kronor enligt en ny utredning.

Mederyd Hårdh M. Expert: Prylar planeras att gå sönder i förtid. Svenska Dagbladet 17 januari 2018
Apple stäms i USA och Frankrike för att medvetet förkorta livslängden på sina telefoner. Planerat åldrande är vanligt förekommande inom elektronik-och bilbranscherna, menar en professor i industriell miljöteknik. 

Hellekant J. Rabatter i nyproduktion – men se upp för fallgropar.  Svenska Dagbladet 17 januari 2018
Falska rabatter publiceras på Hemnet. Till exempel uppges en lägenhet på Lidingö vara prissänkt från ursprungligen nära 7 miljoner kronor till ett gott stycke under 6 miljoner kronor. Av den ekonomiska planer framgår dock att lägenheten bara kostade 4 445 000 kronor när den byggdes. Den ekonomiska planen är ett dokument som alla kunder har rätt att se innan de köper en bostadsrätt.

TT. Ägare åtalas för valpfiffel. Metro 17 januari 2018
En kvinna i Jönköping uppgav att fyra valpar försvunnit från hennes tomt. Hon anklagas för att ha  försökt lura till sig 64 000 kr från försäkringsbolaget för hundar som aldrig har funnits.

Svensson F. Razzia i assistanshärva: ”Det är en av de största”. Svenska Dagbladet 18 januari 2018
Polisen i Malmö har under ett år spanat mot ett stort assistansbolag och konstaterat grovt fusk och bedrägeri. Bolagsägare, assistenter och personer i behov av assistans misstänks vara delaktiga. Bolaget misstänks för att rekryterat assistenter som kommit hit och fått samordningsnummer men sedan inte har arbetat här utan åkt tillbaka till hemlandet med lön från Sverige.

Peterson D. Här är bedragarnas vanligaste metoder. Metro 17 januari 2018
Bedragarna säger sig ringa från banken eller polisen och lurar äldre människor att lämna ut inloggningsuppgifter till sin internetbank. Förra året frånlurades pensionärer drygt tio miljoner i den typen av bedrägerier.

Flores J. Toppchefer krävs på miljonbelopp. Dagens Nyheter 22 januari 2018
200 svenskar och 50 företag som fastnat i Skatteverkets utlandsgranskning har upptaxerats, varav flera med mångmiljonbelopp. 

Ahlborg K. Ligan lurade åldringar på urat av näramre lands. att vara l-akre och erbjdua medicinber som näs varje år n'att gamsla pass spärras  och scenska medborgar två miljoner. Aftonbladet  22 januari 2018
En liga misstänks för att ha lurat av närmare 1000 åldringar på minst två miljoner genom att utge sig för att vara läkare och erbjuda dyra mediciner. 
 
Wass A-M. Lurendrejeri på Arlandaparkering. Sigtunabygden 24 januari 2018
Kunder trodde att de hade betalat online för långtidsparkeringen Benstocken vid Arlanda. Istället lurades de via en länk till ett annat parkeringsföretag.

Lindgren L. Bluffvarning: Du får inte biobiljetter för 15 kronor. Metro, 30 januari 2018 
Massor av svenskar får just nu mejl med erbjudanden om billiga biobiljetter men det handlar om ett bedrägeri: klickar man på länken anmäler man sig för ett abonnemang och tvingas betala en summa varje månad. För att se trovärdiga ut förses mejlen med en logga som är stulen från SF Bio.

TT. Bolag massproducerar fejkade Twitterkonton. Svenska Dagbladet 31 januari 2018
Ett USA-företag som sålt fejkade Twitterkonton utreds för brott. Företaget har stulit identiteter på sociala medier och sålt dem till kändisar och idrottsstjärnor som ville ha en falsk genväg till ökat antal följare vilket ger jobb och sponsorkontrakt.

lördag 3 februari 2018

Gamla ord och nya

Fick lust att läsa Dorothy Sayers igen och började med Kamratfesten som kom 1935 och översattes till svenska 1940. Det händer otäcka saker på ett college för kvinnor i Oxford, händelser som visar sig vara hämndaktioner mot en lärare som många år tidigare hade kommit på en man med att fuska i sin forskning.

Kamratfesten i översättning av Sonja Bergvall
Precis som när jag läser en bok på engelska får jag lov att använda ordbok. Lägga kapson på förstår jag verkligen, det betyder att dämpa, lugna ned. Men förständiga? Aldrig har jag mött det ordet tidigare. Jag lär mig att det betyder ålägga. Hon hade bestämt sig för att taxera honom, står det också. Taxera en person betyder inte att man funderar på hur mycket hen tjänar varje månad utan att man uppskattar, tycker om, människan, upplyser ordboken.

Lägga hyende under lasten. Finns det någon nu levande människa (förutom disputerade språkvetare) som förstår vad som menas? Jag får slå upp. Hyende avser kudde och uttrycket betyder: säga något positivt i ett sammanhang där klander är mer på sin plats.

Språket förändras hela tiden. Vi lägger bort gamla ord och möter hela tiden nya begrepp. Nyss var jag på kafé med en ung kvinna (20 år) och en äldre man (omkring 60). Båda fick min bok Kom till skott! Hur du slutar att prokrastinera, får allting gjort, blir älskad av alla och har tid att gå på bio. Vad menas med prokrastinera, frågade mannen. .Jag och mina vänner talar hela tiden om att vi prokrastinerar med det ena och det andra, sa kvinnan. Idag, hjälpta av min bok, hoppas jag att ingen av mina två kamrater från kaféet skjuter på något alls längre.




fredag 2 februari 2018

Liten språklära

Under slitet med den stora Gå-Bort-Städningen hittar jag än det ena, än det andra. "Liten språklära" står det på ett papper. Det härrör sig från en fest tillsammans med kollegor i barnboksförfattarnas sektion. Något att minnas för alla som vill bli haj på svenska språket:

Substantiv är ord som du kan sätta fan eller jävel efter.  Exempel: gubbjävel,  cykelfan.

Adjektiv är ord som du kan sätta skit före. Exempel: skitbra, skitsnygg och skiträdd.

Verb är ord som du kan sätta utav helvete efter. Exempel: sprang utav helvete, körde utav helvete.

Apropå barnböcker har jag fått veta att mina småbarnsböcker Lilla äppelboken och Lilla vinterboken kommer ut i Kina till våren. Jag säger tje, tje, (tack, tack) som är all kinesiska jag behärskar.