söndag 26 augusti 2018

Politikerspråk

Tänk så språket kan användas i försvar. Oj, jag gjorde ett misstag, säger den som kommits på med att ha gjort något olagligt. Till exempel en politiker som begärt ersättning för påhittade resor. (Hur kan det vara så enkelt för våra folkvalda att fuska? Gör man ingen kontroll av inlämnade ersättningskrav? Det verkar vara oklokt att lita på en politiker.)

I dag, när någon har gått ut med falska uppgifter (så kallade alternativa fakta) heter det inte: jag är ledsen att jag for med osanning. Man säger istället: jag har blivit missuppfattad. Eller: jag borde ha varit tydligare. 


lördag 18 augusti 2018

Bara vi själva kan stoppa bank-id-bedrägerier

År 2018 fortsätter att visa rekord i bedrägeribrott. Enbart under juli månad har kriminella stulit 19,6 miljoner kronor via bedrägerier med bank-id. Människor blir uppringda och lurade att logga in med sitt bank-id vilket ger bedragaren en chans att slinka in på kontot och länsa det. Polisen uppskattar att cirka 44 000 personer i landet har blivit uppringda av bank-id-bedragare bara under den senaste månaden.

Det är skamligt att bankerna inte förbättrar sina säkerhetssystem så att den här sortens bedrägerier blir omöjliga att utföra. Tills vidare kan vi bara lita på oss själva. Om någon ringer upp och ber dig logga in med bank-id eller bankdosa, minns att det varje gång är en bedragare. Klipp av genom att lägga på luren.


söndag 12 augusti 2018

Tillbaka i selen

Den heta sommaren har gjort oss oroliga. Är det så här de unga kommer att få det? Och allt är människans eget fel? Då måste vi intensifiera arbetet på att minska våra skadliga utsläpp, varje dag och var och en av oss. Äta mindre kött, köpa mindre nytt och mer begagnat, dela saker med varandra, köra mindre bil, inte flyga så ofta.

I de indoeuropeiska språken skiljde man förr på kreativt arbete (för de privilegierade) och fysiskt ansträngande arbete (som de rika hade anställda att utföra). Det latinska ordet labo (finns i det engelska ordet för arbete, labour) betyder svaja, vingla och anses ha att göra med att slavarna svajade under sina tunga bördor. Det franska ordet travail, arbete, kan vara bildat från tripalium som var ett tortyrinstrument.

Många har haft semester och kommit tillbaka till sitt mer eller mindre ansträngande arbete. Det tar emot de första dagarna, jag vet, men man vänjer sig vid inrutade arbetsdagar. Kanske har du ägnat dig åt ljuvlig kreativ verksamhet under några veckor – målat akvareller, vävt trasmattor, snickrat ett hönshus – men det finns ljuspunkter på jobbet också. Trevliga arbetskamrater kanske att skvallra och skratta tillsammans med.
 
 

Förr hade de rika inte bara anställda som gjorde alla tunga arbeten utan också vakter som stoppade obehöriga vid infarten till sina slott. Vakterna ersattes så småningom av symboliska väktare: raka stenar krönta av en rund sten som vi kan se lite överallt vid äldre hus.

lördag 4 augusti 2018

Trump ljuger mer och mer

Alla vet att president Trump  har för vana att tala osanning men hur mycket ljuger han egentligen?  Det finns det klara siffror på. Under sitt första år som president ertappades mannen – som säger vad han vill när han vill – med 2 140 falska  påståenden. Under de sista 6 månaderna har han ökat takten och kommit med med 4 229 osanningar. Ändå håller 80 procent av de republikanska väljarna fast vid honom. Obegripligt.

Den 5 juli i sommar var presidentens lögnrikaste dag so far, då var 76 av hans 98 påståenden (vid ett möte i Great Falls, Montana) falska, vilseledande eller tagna ur luften. Vid ett annat möte nyligen yttrade Trump 35 falska och vilseledande påståenden. Hur kan en människa hinna med att hitta på så många lögner? Det är förstås svårt och därför upprepar Trump sig ofta; 150 olika lögner har han yttrat minst tre gånger. Det är  Fact Checker-redaktionen på  The Washington Post som håller ögonen på Trump och räknar hans lögner varje dag, något man tänker fortsätta med så länge han kvarstår i ämbetet.

Trump har ofta jämförts med Richard Nixon som Barry Goldwater påstod ljög för sin fru, sin familj, sina vänner, kongressen och det amerikanska folket. Goldwater kallade Nixon för "den mest lögnaktiga människa jag någonsin har träffat."  Undrar vad han skulle ha sagt om Trump.