lördag 26 september 2020

Den digitala bokmässan

Bokmässan pågår för fullt. I år är den digital vilket har fördelen att vi alla kan vara med och lyssna.

Alla program går att se i efterhand. I torsdags var jag med i ett samtal tillsammans med med Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson och Ola Nilsson från PRO. Samtalet handlade om bedrägeribrottslighet mot äldre och min bok Bara bluff som lär ut hur man förebygger att bli bluffad: https://www.youtube.com/watch?v=7PLko1aNuOw 

 

torsdag 24 september 2020

Länk till svensk litteratur

 

Svenska Akademien bjuder på en länk till mängder av svensk litteratur att läsa gratis: 

https://litteraturbanken.se/

söndag 13 september 2020

Tips från pelargonmästaren



De här två krukorna med pelargoner på glasverandan har glatt oss hela sommaren. 

Hur får man plantorna att bli så stora och kraftiga, frågade jag pelargonmästare G.

Enkelt, sa han:  Det är bara att sätta flera skott i samma kruka.

fredag 5 juni 2020

Ingrid Sjöstrand




Ingrid Sjöstrand, bild från 2010
Ingrid Sjöstrand gick bort onsdagsnatt förra veckan, 97 år gammal. Hon ville inte leva längre. Hon, som hade haft en så briljant hjärna, var sjuk. När jag hälsade på sista gången sa Ingrid att hon väntade. Vad väntar du på? Döden, svarade Ingrid.

Ingrids texter ska leva vidare. Läs till exempel Dom stora och  Skånes somrar ila. Underbara böcker med underfundig humor. Här är Ingrids korta dikt ur Hissbolaget Eros från 1998:

Hellre saknar jag dej än jag är
utan
saknaden
av dej

måndag 13 april 2020

Ny detalj i modet



Tyvärr kan vi få dras med coronaviruset ett bra tag till. Läser i tidningen att det kan leda till ett nytt modeplagg: det stilriktiga munskyddet. Ingen kommer att vilja visa sig på gatan utan en matchande ansiktsmask. Det är bara att ta fram symaskinen. Här är mitt första försök. Beskrivning hittade jag på nätet.

Här är lite skönsång att lyssna på medan du syr.

söndag 5 april 2020

Emily Dickinsons ingefärskaka

Om jag slutar andas och avlider i covid 19 vill jag att begravningsbyrån bär sin döda last ett varv förbi äppelträden innan jag stoppas in i likbilen. Så gjorde Emily Dickinson som Aris Fioretos skrev om i går i Dagens Nyheter (med anledning av att hennes brev har getts ut tre volymer): hon stipulerade att kistan med hennes döda kropp skulle bäras tre varv runt i familjens trädgård.

Emily Dickinson (1830 - 1886) var introvertast av alla introverta. Hemmadotter, skrev poesi isolerad på sitt rum, gick ut i trädgården men inte mycket längre än så. Hennes plikter i hushållet var att svara för brödbak och desserter.

Människor behöver efterrätter, sa Emily Dickinson. Så sant. I dag, när många av oss sitter isolerade hemma, är efterättsbehovet stort. Desserter krävs för att boosta humöret. I sin bok om poeten, som kom förra året, tog Josefin Holmström med ett recept på poetens mjuka ingefärskaka. Jag har gjort om det lite och förenklat den krångliga beredningen:

Lägg 115 g smält och avsvalnat smör, 120 ml vispgrädde, 1-2 msk ingefära, 1 tsk bikarbonat och 240 ml mörk sirap  i en skål. Rör om. Rör ned 500 g vetemjöl.

Låt degen vila en timme i kylskåp. Klä en långpanna (30 x 45 cm) med bakpapper och tryck ut degen.
Grädda i 175 grader under 15 - 20 minuter eller tills kakan har fin färg.

Det här står inte i Josefin Holmströms bok: det går lika bra att kavla ut degen till småkakor.

måndag 30 mars 2020

Vad är din covidentitet?

Teleskopord är två ord som skjuts ihop. Min covidentitet är att vara försiktig, isolera mig, följa alla rekommendationer, tänka på att jag tillhör riskgruppen äldre och att G, med hjärtproblem, gör det i ännu högre grad. Vi vill undvika smittan, om det bara är möjligt. Då blir man överlycklig för alla  vänliga människor i ens omgivning som erbjuder hjälp med att handla mat och gå.på apoteket. När pandemin är överstånden kommer dessa människor att ha en särskild plats i vårt hjärta.

Covidiot är en annans sorts covidentiet. Covidioter negligerar faran med coronavirus, struntar i sin egen säkerhet och i att skydda andra. Det är de som reser till fjällen eller till sommarstället på Gotland utan att tänka på att om de blir svårt sjuka där, är inte ortens sjukvård dimensionerad för att ta hand om dem.

När en pandemi inträffar vill man gärna höra av sig till vänner och bekanta för att tillförsäkra sig om att de mår bra. Jag mejlade min gamla vän Karen på Färöarna. Dit har väl inte smittan nått? Men det har den, tyvärr. Dock är färöingarna väldigt duktiga på smittspårning och på att testa brett. Man har nämligen upptäckt att man kan använda samma slags test för coronavirus som används på lax i kommersiella odlingar. Ganske kunstig, ikke sandt, skriver Karen.

Odlad lax köper jag inte längre, den är känd för att ha många otäcka virussjukdomar. Men så bra att test på lax kan användas till människa också.






fredag 20 mars 2020

Fortfarande fyndläge på bokrea


Vill bara påminna om att det fortfarande går att köpa tre av mina böcker för några tior på bokrean på nätet:

VEM VAR DET DÄR? En bok om ansiktsblindhet


KOM TILL SKOTT! Hur du slutar prokrastinera, får allting gjort, blir älskad av alla och har tid att gå på bio

BARA BLUFF Din överlevnadsguide i en värld där bedragarna blir fler (skriven tillsammans med Sofia Ardelius)



söndag 1 mars 2020

Bok om ansiktsblindhet på bokrean




Vad får oss att fastna för vissa ansikten? Konstnären Bror Hjort var förälskad i prinsessan Margaretha, nuvarande kungens storasyster. Han klippte ut bilder av prinsessan och den som är observant kan spåra Margarethas ansikte i hans konst.

Picasso klippte ut bilder av Abraham Lincoln. Han var besatt av Lincoln och man kan undra varför.  En gång när det amerikanska paret Gerald och Sara Murphy besökte Picasso i bostaden vid Rue de la Boëtie i Paris visade konstnären på en kartong som stod i en alkov. Kartongen var full med alla slags bilder på den amerikanske presidenten.
– Jag har samlat på dem sedan jag var barn. Jag har tusentals, tusentals! Voilá la vraie élégance americaine! Sa Picasso. För honom personifierade Lincoln amerikansk tjusighet.

En del av oss kan inte känna igen ansikten. Vi är ansiktsblinda. Den som inte själv lider av det, har svårt att förstå det här handikappet. Ändå är vi många drabbade. Senast läste jag i Svensk Bokhandels nätupplaga att Majgull Axelsson är ansiktsblind. Det var en orsak till att hon gick från det stora förlaget Norstedts till det mindre Brombergs, med färre ansikten att möta. Nu har Majgull Axelsson ändå återvänt till Norstedts. Hoppas det går bra.

Min bok "Vem var det där? En bok om ansiktsblindhet" finns nu på bokrean för nästan inga pengar alls. Se Bokus och Adlibris.

torsdag 23 januari 2020

Rival kommer av flod

En dag överlät Tove Jansson sin Mumintroll-serie till sin bror Lars. Hon hade annat att göra och bad  brodern rita nya äventyr. Nu läser jag att den brittiske bestsellerförfattaren Lee Child – som egentligen heter James Grant – överlåter  romanfiguren Reacher till sin yngre bror Andrew Grant  som tar på sig att skriva nya Reacher-romaner under namnet Andrew Child.

Sedan läser jag en artikel på området etymologi, ordens ursprung, i Times Literary Supplement skriven av Lee Child. Det är ett utdrag ur författarens senaste bok Hero. Child skriver att han åker bil med sin dotter som är en framstående linguist. Far och dotter diskuterar ord i timmar. Hon vet ofta bäst. Men ursprunget till ordet rival var det ändå fadern som kunde förklara.

För länge sedan var det  vanligt att strömmande vatten utgjorde en grund för trätor. Någon kunde, till förtret för andra, ta fördel av en flod, t ex dämma upp den. Ordet rival kommer från latinets rivalis: en person som strider om vatten. Så småningom började ordet rival användas om personer som stred om andra eftertraktansvärda saker. Eller kärlekspartners.

Varifrån kommer ordet barbar? Om vi ska tro Lee Child är det ett grekiskt ord som betyder vilde, det vill säga en person som utmärks av att hen inte kan tala grekiska. Grekerna menade att när sådana obildade människor pratade lät det bä, bä bä. Alla som talade som får var barbarer.