fredag 26 juni 2009

Den nya fysionomiken

Fysionomiken, som bygger på att ansiktsdragen säger något om människans och karaktärsdrag, har varit förpassad till utmarkerna under de senaste 50–60 åren och betraktats som nonsens. Hög panna visar hög intelligens, bred näsa tyder på enfald, smala ögonspringor visar lömskhet, tjocka läppar signalerar liderlighet  -- nej, det tror vi inte på.

Nu kommer dock forskningsresultat som stöder Den Nya Fysionomiken. Man kan verkligen utläsa en hel del av att titta på ett ansikte. Så till exempel verkar det som om din ansiktsform visar hur aggressiv du är. Om du är man alltså, på kvinnor har man inte konstaterat ett liknande samband. 

Män har benägenhet att få bredare ansikte än kvinnor under puberteten och orsaken till detta antas vara männens högre halt av testosteron. Vi vet också att män tenderar att vara mer aggressiva än kvinnor. Kan det då vara så att män med bredare ansikte är mer aggressiva än andra män? Frågade sig forskaren Justin Carre (som själv har ett påfallande brett ansikte) och professor Cheryl McCormick vid Brock University, Ontario. 

Ishockey är inte känt som en gentlemannasport precis. När man slår ut motspelarens framtänder eller klappar till honom på benet straffas man med några minuter i båset. Forskarna Carre och McCormick började med att studera bilder på kanadensiska ishockeyspelare och mätte upp förhållandet mellan bredden och höjden på deras ansikten. De skaffade också fram spelarnas straffregister som visade hur länge var och en hade suttit i straffbåset under en säsong. Mycket riktigt: ju bredare ansikte, desto fler minuter i båset. Forskarna har också funnit  i en pilotstudie att saliven  hos män med breda ansikten har en högre testosteronhalt än hos andra män.  

När man mätte aggressiviteten hos studenter som spelade ishockeyspel såg man också då ett samband mellan ansiktsform och grad av aggressivitet hos männen, men inte hos kvinnorna.  

Slutsats: Kommer det emot oss en man med brett ansikte i en gränd i sommar gör vi bäst i att inte mucka gräl.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar