Ibland blir man våldsamt glad när man möter ett nytt ord. Så var det i går. Sigtunabygden är det organ som berättar om tilldragelser i Sigtuna. I senaste numret stötte jag på akvefär.
Alla vet vi att om vi vill lämna vår jord i så gott skick som möjligt till kommande generationer måste vi minska på utsläppen av växthusgaser. Då gäller det att så listigt som möjligt ta vara på jordens resurser. Akvefären är en sådan resurs.
En akvefär är en naturligt geologisk bildning som innehåller grundvatten, ett grundvattenlager. I Brunkebergsåsen vid Halmsjön nära Arlanda finns en akvefär som består av sand, sten, grus och 30 procent vatten. Den är 1.8 km lång och mäter 2 miljoner kubikmeter (lika stort som fyra Globen).
Från denna akvefär kommer man att pumpa kallt vatten på sommaren för att kyla Arlanda och sedan pumpa tillbaka det uppvärmda vattnet. På vintern pumpar man uppvärmt vatten ur akvefären, vatten som värmer flygplanens uppställningsplatser och terminalerna. När vattnet kylts ned, pumpas det så tillbaka till akvefären.
Anläggningen, som invigdes i förra veckan, har kostat 45-50 miljoner kronor och ska betala sig på 6, 7 år. Den beräknas minska koldioxidutsläppen på Arlanda med 30 procent och minska energiförbrukningen med el motsvarande 2000 villor under ett år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar