söndag 29 september 2013

Spaning 1 -- Papper som försvinner

Stod vid häcken och sög på ett rött, svullet idegransbär -- smakar som sött gelé -- när det slog mig: träden i skogarna kan andas ut. Det krävs allt mindre papper.

Vi skickar nästan inga pappersbrev längre utan kommunicerar per e-post.

Gammaldags papperstidningar som Dagens Nyheter och  Göteborgsposten kommer om några år att vara ett minne blott, de ersätts av tidningar på nätet (och jag tycker det ska bli ledsamt).

Pappersböcker kommer också att försvinna. Visserligen har de många förtjänster -- man kan göra marginalanteckningar, man kan enkelt bläddra fram och tillbaka för att läsa om vissa stycken -- men de ersätts av e-boken, så lätt att ta med överallt. Min unge granne läser bara e-böcker i dag och till och med min vän bibliotekarien har övergått till digitala läsupplevelser.

Papperssedlar kommer att ersättas av plastkort. De finns redan i flera länder och är  på väg i Great Britain (avgörande beslut ska tas i december). Är det ett steg i ekologisk  riktning? Jag vet inte, men det påstås så. Dessutom överlever plasthundringen en maskintvätt om man skulle råka glömma den i jeansfickan.  Men låt  den inte ligga kvar i byxan vid strykning, då smälter den.



3 kommentarer:

  1. När det gäller dagstidningar kan jag hålla med dig om att det elektroniska formatet troligtvis är bättre.

    I fråga om pappersbokens framtid har jag en annan uppfattning. Det finns ingen anledning att den ska försvinna för att e-boken har dykt upp. Själv skaffade jag mig en läsplatta för ett halvår sedan, mest av nyfikenhet och behov av att prova på det nya. Inte i första hand för att jag blev entusiastisk över de läsplattor jag såg.

    Det är onekligen suveränt att enkelt och behändigt kunna få tillgång till gamla klassiker och till litteratur på alla möjliga språk. Samt att kunna anpassa textstorleken!
    Mot det står pappersbokens sensuella kvaliteter. En vacker volym som ligger skönt i handen.

    Jag är övertygad om att båda kommer att finnas kvar. (Exempelvis bloggarna copyriot och bernur har under den senaste tiden tagit upp det här ämnet.)

    SvaraRadera
  2. Kanske finns det redan ett sätt att dedicera e-böcker, men det vete 17 om jag vill byta ut mina "riktiga" böcker med dedikationer och anteckningar, mot en e-bok. Jag läser dagligen böcker från Project Gutenberg, men det betyder inte att jag vill skippa pappersboken!
    Vad pengarna anbelangar, har jag ändå inga, så det spelar ingen roll, för min del, vad som händer på den fronten.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas att Margaretha och Ingvar har rätt och att bokbindarskrået inte dör ut. Kommande generationer bör också få möjlighet att hålla en ny vacker pappersbok i handen.

    SvaraRadera