Köpte lax till middag i går. Kvinnan i fiskdisken skar till två snygga fjärilar (en tjock skiva laxfilé som sedan delas nästan ända ned och fläks ut) som vi kokade och åt med broccoli och potatis till. En god middag om det inte hade varit för funderingar på om det är rätt att köpa farmad lax. En ny bok skriven av Philip Lymbery har titeln "Farmageddon: The True Cost of Cheap Meat". Jag har inte läst den, men sett bokens huvuddrag återgivna i The Guardian Weekly (21 febr.). Uppfödningen av köttdjur på land och i havet är svårt problematisk.
Den odlade fisken kräver föda som består av fångad vildfisk. En femtedel av all fisk som fångas i havet går i dag till fiskmjöl. De odlade fiskarna har så trånga utrymmen att de gnider bort skinnet på varandra. Löss och andra parasiter som trivs i de täta populationerna går ut i havet och ger sig på den vilda fisken.
Farmerna lockar till sig sälar och fiskuppfödarna i Skottland har tillstånd att skjuta dem -- istället för att ge fisken säkra burar -- vilket betyder att beståndet av säl på norra och östra kusten i Skottland har sjunkit med chockerande 50 % mellan 2001 och 2010.
Läser i DN (27 febr.) att norska laxuppfödare tjänar storkovan. Norway Royal Salmon visade för 2013 en vinst före skatt på 396 miljoner norska kronor mot 41 miljoner kronor året innan. Företagen bör ta av sin vinst och ger fiskarna bättre villkor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar