lördag 20 december 2014

Det blir en snörik vinter


Bild tagen i morse: Cumulus congestus i mitten
Det är morgon och solen ska strax höja sig. Plötsligt ser jag ett smalt, högt berg där borta på andra sidan Sigtunafjärden. Hur är det möjligt, det fanns inte går? .Jag frågar G som har meriter som förste statsmeteorolog och får sägas vara trovärdig. Han säger att det handlar om cumulus congestus och att sådana moln inte brukar uppträda på vintern. Ett omen, alltså. Ska vi få en fimbulvinter?

Men G tror inte på omen. Cumulus congestus i december betyder inget alls, säger G. Däremot spår han en snörik vinter. Den varma sommaren och milda hösten gör att vattnet i Östersjön fortfarande är ganska varmt. När då kalla vindar blåser över havet får den stora temperaturkontrasten vatten att avdunsta och bilda moln som snabbt ger ifrån sig snö. Snökanon eller sjösnö kallas det när molnen ger ifrån sig mycket stora snömängder på kort tid.


5 kommentarer:

  1. Jag hoppas innerligt att meterologen har fel!
    Kanske är risken mindre här i inlandet.
    Margaretha
    som tycker att
    snö är vackert,
    men inte så roligt
    att flytta på.

    SvaraRadera
  2. Du har tur, risken är mindre hos dig! Snökanon är ett kustfenomen, säger G.

    SvaraRadera
  3. Men västkusten då? Där är det ju också nära vatten västerut, men man hör sällan talas om snökanoner. Jo, runt Vänern tror jag de förekommer, men i övrigt?

    SvaraRadera
  4. Efter att ha konsulterat all tillgänglig meteorologisk expertis kan jag svara att runt Vättern och Vänern förekommer ofta snökanoner men inte vid västkusten. Havet kan förstås även där hålla hög temperatur men eftersom vindarna aldrig blir så kalla får man inte den stora temperaturkontrast som utlöser snabba, starka snöfall. GOD JUL!

    SvaraRadera