måndag 23 februari 2015
Behöver du undvika gluten?
Jag har problem med magen, säger min vän B. Hon tror att hon har så kallad vetemage, inte tål gluten. I nästa vecka ska hon till doktorn och ta ett blodprov. Om B verkligen lider av celiaki kommer hennes blod att visa antikroppar mot ett enzym kallat transglutaminas. Blodprovet fungerar bara om man ätit glutenrika produkter en längre tid. Som tur är har B inte på egen hand börjat undvika produkter av vete, råg och korn (som alla innehåller gluten). Det är det annars många som gör i dag när det blivit en fluga att undvika gluten.
"Läkare dömer ut modediet" är en rubrik i dagens SvD där Henrik Ennart skriver om den glutenfria livsstilen. Han har intervjuat överläkare Anneli Ivarsson som är expert på celiaki. Hon menar att bara de som verkligen konstaterats lida av sjukdomen behöver undvika gluten, omkring 3 procent av befolkningen. Andra saknar skäl att inte äta gluten, det är bara att bli lurad att köpa dyra produkter.
Om B inte har celiaki, vad kan då hennes besvär komma av? The New Yorker publicerade förra året en stor artikel om gluten (3 november, 2014). Där får man veta att i USA, där 1 procent av befolkningen bedöms lida av celiaki -- och där man i dag erbjuds glutenfria semestrar, bröllopsmottagningar, oblater, hundmat med mera -- äter 30 procent glutenfritt. Amerikanska läkare menar att det finns en ny överkänslighet mot gluten och kallar det non-celiac gluten sensitivity.
Och hur skulle den här glutenkänsligheten ha uppstått? Man har gissat på förändrade vetesorter men det är mindre troligt. Andra gissar på de kraftiga tillsatser av extra gluten -- kallas vital wheat gluten -- som får industribakat bröd att jäsa snabbare, få större volym och hålla längre.Tål människan så stora mängder gluten?
En hypotes är att FODMAP ligger bakom en hel del problem med magen. FODMAP är en grupp fermenterbara kolhydrater (Fermentable Oligosaccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides och Polyols) som finns i många livsmedel däribland äpplen, mango, mjölk, glass och lök. Vanligen har vi inga besvär av att äta de här produkterna i normala mängder. Dock är dessa kolhydrater osmotic, det vill säga de drar vatten till tarmen, och det kan ge magvärk och diarré. När vi har varit oförsiktiga och ätit flera äpplen på raken som ger oss kraftigt ont i magen, handlar det om FODMAP (det finns mycket på nätet att läsa om dessa kolhydrater).
Etiketter:
celiaki,
FODMAP,
gluten,
glutenöverkänslighet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar