fredag 20 mars 2015

Därför gör kärlek ont

Varför gör kärlek ont? Det måste Ester Nilsson (huvudperson i två romaner av Lena Andersson) ha frågat sig gång efter gång. "Därför gör kärlek ont. En sociologisk förklaring" heter en bok av Eva Illouz som jag läser just nu. Författaren är professor i sociologi i Jerusalem och hon vill förklara varför kärlek är smärtsam genom att belysa den sociala, snarare än den psykologiska kontext som kvinnor och män möts i. Det kanske inte är personens jobbiga barndom och levnadshistoria som orsakat kärlekskrisen och man lindrar den inte genom introspektion och självkännedom, menar Eva Illouz.

 Trottoar i Sigtuna
Illouz tar upp många exempel från den värld som Jane Austen beskriver i sina romaner. Den man, som efter att ha uppvaktat en kvinna steg för steg på traditionellt sätt, sedan övergav henne drabbades av omvärldens fördömande på Austens tid. Det var synd om kvinnan som blivit lämnad, men skulden föll på mannen.

I dag är det den som blivit lämnad som känner sig skyldig."Den övergivna personens grundläggande självkänsla är allvarligt hotad. Istället för att fördöma sina pojkvänner ser dessa kvinnor ett direkt samband mellan det faktum att han har gett sig av å ena sidan och sitt jag och sin självkänsla å andra sidan."

Hur, frågar sig författaren, kommer det sig att starka och självständiga kvinnor står rådlösa inför männens undanglidande beteende? Illouz menar att det hon försöker utreda är en paradox. I dag har känslorna, kärleken och romantiken svalnat. Passion är något som de flesta uppfattar som löjligt. Samtidigt är kärlekens betydelse för vår självkänsla på många sätt större än tidigare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar