Snart börjar det 12 dagar långa klimatmötet i Paris när världens ledare ska enas om åtgärder för att minska den globala uppvärmningen. Allihop håller vi tummarna för att det ska gå bra, utan incidenter av någon sort.
Vad gör jag själv för att stoppa utvecklingen mot ett varmare klimat? Jag sopsorterar, äter nästan inget kött, återanvänder i möjligaste mån. Säkert kan jag göra mer. I Svenska Dagbladet idag säger Hanna Bronlinson, handläggare på Naturvårdsverket, att svensken bör minska på köttet -- vår genomsnittskonsumtionen är nu 87 kg per person och år -- samt dra ned på ost eftersom kor avger metangas. Det krävs 10 liter mjölk för att göra 1 kilo ost och klimatavtrycket blir stort i de länder som exporterar ost till oss.
Det blir svårt att minska på ost men jag får försöka. Förra månaden bodde jag några dagar hos ett franskt par på landet i Normandie. Där lärde jag mig att en god, mogen, mjuk Camembert sviktar när man klämmer på den. En sådan ost är otroligt njutbar. Fast, icke-sviktande Camembert smakar gips, tycker en fransman.
Så här ser korna ut i Normandie |
Jag har för egen del svårt att förstå hur kor som lever på gräs skulle bidra till växthuseffekten. Dom borde inte kunna producera mer CO2 och metan än vad gräsmängden producerar om den skulle förmultna. Och sen växer gräset upp igen och tar upp motsvarande mängd CO2. Men om man skövlar skogar för att producera gräs blir det ju en helt annan sak. Svensk mjölk borde vara helt klimatneutral liksom fransk, såvida man ihte föder upp korna på kraftfoder, som säkert inte är lika klimatvänligt som gräs. Skulle vilja se en vetenskaplig utredning om detta.
SvaraRaderaJag tycker också att det är märkligt att gräsätande kor skulle vara en stor miljöfara. Om jag får höra en expert förklara sammanhanget i detalj, kanske jag kommer att tro på det.
SvaraRadera