söndag 29 april 2018

Tio måste gå

Så var de bara 10. Det kan inte bli frågan om att den decimerade skaran, som förlorat hela sitt förtroendekapital, ska dela ut ett nobelpris. Uppgiften kan gå till Vitterhetsakademien som kan delegera arbetet till Sveriges Författarförbund. Där finns människor som är vana vid att läsa och har gott omdöme.

Alla som finns kvar i Svenska Akademien måste avgå och ersättas med nya ledamöter. Framförallt måste Horace Engdahl och Sture Allén med sin gammaldags kvinnosyn och vittgående tolerans för sexuella övergrepp avgå. Horace Engdahl, enligt Kjell Espmark den falskaste av alla, har aldrig sett sin beundrade vän Jean Claude Arnault, även kallad Vivören eller Kulturprofilen, bete sig på ett olämpligt sätt mot kvinnor. Nej, allt hänger ju på vad man definierar som olämpligt beteende. Det kvinnor kallar grovt ofredande, stark påflugenhet, patologisk närgångenhet och sexuellt våld verkar Horace Engdahl mena är något som kvinnor egentligen välkomnar.

Aspirerar Lena Andersson på en plats i Svenska Akademien? I Dagens Nyheter går hon till försvar för Horace Engdahl och skriver: "Horace Engdahl är, det vet alla, en av svenska språkets största vältalare". När fick vi något prov på det? Jag hörde honom och Liv Strömquist i teve när de reste runt i Europa. Den enda kulturperson av alla som togs upp i serien som jag vet något om är Virginia Woolf. Yttrade sig Horace Engdahl vältaligt om den stora författaren? Nej, varken han eller Liv Strömquist verkade ha läst på och åstadkom inte mycket mer än svepande formuleringar och oriktiga påståenden. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar